Még nem az, de már lóversenyünnep

Breeders’ Cup ide vagy oda, Flemington-ban ismét lóversenyünnep szombaton.

 


 
A Melbourne Cup-ot méltón vezeti fel a derby napja, hiszen igazi lóversenycsemege vár a pályára kilátogató nagyérdeműre. A 9 Group verseny (3 Gr1, 2 Gr2, 4 Gr3) parázs izgalmakat tartogat és egészen biztosan kiválóan fognak szórakozni azon magyar olvasók is, akik hajnaltól már velünk együtt követik élőben az eseményeket. 
 
A kilenc futam közül kiemelkedik a Coolmore Stud Stakes (Gr1, 1200 m), a kupára még helyet biztosító Lexus Stakes (Gr3, 2500 m), de mi most csak és kizárólag a Victoria Derbyt (Gr1, 2500 m, 1,5 mio AUD) ajánljuk az Önök szíves figyelmébe.
 
Mielőtt azonban továbbmennénk, pár szót szólnunk kell a felfokozott hangulat egyik negatív utózöngéjéről. Damien Oliver ugyanis nem csak a Derbyt fogja kihagyni, hanem az álomfutamot is, ugyanis a COX Plate-ban tanúsított veszélyes lovaglásért 20 napos eltiltást kapott. A versenybírák azzal vádolják a háromszoros MC nyerőt, hogy Happy Clapper-t „többször is ráirányította a Royal Symphony-ra, helytelenül, ami veszélyeztette a lovat és a lovas biztonságát.” Mivel a videofelvétel döntőnek bizonyult, így Damien nem sokat tehetett, marad számára a televíziós követés, ami azért is különösen fájó lehet számára, mert a címvédő Almandin-t ülte volna.
 
A német tenyésztés nyergébe a legfrissebb hírek szerint az olasz világsztár, Európa 2 legjobb lovának zsokéja, Frankie Dettori kerül majd.
 
Szintén veszélyben van a fiatal Regan Bayliss első Melbourne Kupája, miután a Bendigo Cup után hétnapos eltiltást kapott, igaz ő még fellebbezhet.
 
 
 
 Main Stage Picture: Alex Coppel
 
Mindig örömmel üdvözöljük a football és a lóverseny kapcsolatát. Most sincs ez másként, hiszen a derby favoritjának, Main Stage-nek (Reliable Man) tulajdonosai főként richmond-i futballisták. Lovuk Flemingtonban érzi igazán otthon magát. Egy győzelem és második helyezés után legutóbb harmadik Caulfiled-ban, immár a számára 2000 méteresre növelt távon.  Az első képen látható Ace High (High Chaparral) viszont nem ragaszkodik Flemington gyepéhez. Két utolsó versenyét egyaránt behúzta, Rosehill Gardens-ben és Randwick-ban is. Mellettük a Godolphin színekben futó Astoria és a Chris Waller kezei közül induló Tangled győzelmében bízhatnak leginkább a fogadók.  
 
Nehéz úgy ausztrál lóversenycikket írni, hogy Winx neve ne kerülne szóba. Nem vitás, hogy Hugh Bowman is „felértékelődik” a Winx-mánia által és szerdán bejelentették, amennyiben a csodakanca nem indul jövő szombaton az Emirates Stakes-ben, akkor Bowman Gingernuts-ot üli majd a Group 1-es partiban.
 
Aki szombaton hajnalig nézi a Breeders’ Cup versenyeit az már le se feküdjön. Nem érdemes.
 
Kép: Just Horse Racing  
 
Facebook