Megőrültek a Timeform-nál?

A Timeform, Európa egyik legpatinásabb minősítője szerint Battaash a kontinens legjobbja, amit erősen kétségbe lehet vonni, így mi is kifejtenék véleményünket a döntéssel kapcsolatban.

 
 
Battaash átsüvít a célvonalon a Prix de l'Abbaye de Longchamp-ban

Aki járatos a lóversenyben, annak valószínűleg ismerősen hangzik a Timeform, ugyanis egy világhírű minősítő szervezetről és az általuk létrehozott hatalmas adatbázisról beszélünk. Az pedig, hogy olyan klasszisok mellett, mint Enable vagy Cracksman, kihozták Battaash-t Európa legjobbjának, egyrészt meglepő, másrészt alaptalan is.
 
Egyáltalán ki ez a ló? - kérdezhetik Önök, teljes joggal. 

Való igaz, hogy Battaash jó szezont tudhat maga mögött, ennek ellenére nem sokan figyeltek fel rá. Hamdan Al Maktoum ír tenyésztésű háromévese egy kisebb kategóriájú bronzéremmel fejezte be a tavalyi évet, első idei győzelmére (és futására) pedig június közepéig kellett várni, amikor egy Listed-futamban győzött Sandown-ban. Ezt két Gr-siker követte, augusztus végén pedig már a legjobb sprinterekkel versenyzett a Nunthorpe Stakes-en (Gr1), ahol a korrekt negyedik helyezést hozta el.

Remek volt azonban a formaidőzítése, ugyanis egyetlen szigetországokon kívül szereplésén, az Arc de Triomphe-hétvégén Chantilly-ben úgy verte meg a nagy nevekből álló mezőnyt a Prix de l'Abbaye de Longchamp-ban, ahogy csak álmodni mert volna róla az őt lovagló Jim Crowley, illetve trénere, Charles Hills. Egy ilyen fölényes győzelem, főleg sprintfutamban, a kontinens legjobbjai ellen hatalmas teljesítmény, de a rivaldafény csak egyetlen lovat illetett.
 
 
 

Ő pedig a főfutam, a Prix de l'Arc de Triomphe győztese, az amúgy is piedesztálra emelt Enable volt. Való igaz, a csodakancára a vártnál közelebb szaladt Cloth Of Stars és Ulysses, de ettől függetlenül jogosan volt a hétvége főszereplője, hiszen bebizonyította, hogy nem csak Nagy-Britanniában és Írországban, hanem számára idegen környezetben, a legjobb európai lovak ellen is képes a tőle megszokott klasszis teljesítményre.
 
 
 
 
Enable Európa trónján 

De ha tegyük fel, Battaash nevére írjuk az Arc-hétvége legjobbja címet, akkor sem változtat semmin.
 
Félreértés ne essék, nem akarjuk Battaash teljesítményét és képességeit megkérdőjelezni, de az, hogy egyetlen fantasztikus futással jobb lenne, mint az egész szezonban sikert sikerre halmozó Enable, vicc.

Nem szándékunk századszorra is az egekig magasztalni Enable-t, hiszen már számtalanszor megtettük, és épp ezért valószínűleg Önök is tisztában vannak a kanca szezonjának legfontosabb momentumaival és azzal, hogyan hajtott fejet előtte Európa a Cheshire Oaks-trófeája óta. Kétség kívül ő legjobb, amit két Cartier Award elismerés formájában meg is kapott.

De ha esetleg valaki mást kéne megnevezni, mint Európa legjobbja, akkor az sem Battaash lenne, hanem Enable tréningtársa, Cracksman. Frankel fia sokáig meglehetősen alul volt értékelve a nemzetközi sajtóban, pedig a kontinens három "nagy" Derby-je közül abban a kettőben, amiben elindult, dobogón végzett, azóta pedig veretlen, pedig olyan lóverseny-fesztiválokat járt meg, mint az Ebor Festival, az Arc de Triomphe-trials (Franciaországban) és a Champions Day - ahol sokak szerint még legendás apját is legyőzte volna, olyan hihetetlen teljesítményt nyújtott. A lista első helyén megosztva áll Cracksman és Battaash 136-os osztályzatokkal.
 
 
 

Ráadásul rajtuk kívül is olyan klasszisok ragyogását élvezhettük, mint Highland ReelUlyssesRibchesterChurchillWinterRoly PolyCapriDecorated Knight és még sorolhatnánk...

Egyáltalán nem értjük, mi alapján döntött így a Timeform, de a szerkesztőségünk körében kétség sem fér hozzá, hogy Európa legjobbja a szinte minden lehetséges babért learató Gosden idomítású szuperkanca.
 
Képek: France Galop, Sky Sports, Racing Post
 
Facebook