Melbourne Cup utózöngék

Nézzünk pár érdekességet az idei Melbourne Cup és annak főhősei kapcsán.

 
 
 
Nem hinnénk, hogy sokan lennének így, de akik lemaradtak a futamról, azoknak is mindenképp tudniuk kell róla, hogy a 157. Melbourne Cup-ot meglepetésre Rekindling Corey Brown-nal a nyergében, mellyel Joseph O'Brien ellopta a trófeát apja, Aidan és lova, Johannes Vermeer elől. 

A versenyt 90.536 ember követte végig a helyszínen, ami visszaesés tavalyhoz képest, de még így is tízmilliók látták a fiatal ló-tréner páros szenzációs sikerét az ötödik kontinens legnagyobb versenyében. A közel százezer rajongó azonban nem örülhetett sem a címvédő Almandin (12.), sem a favorizált Humidor (19.) jó futásának, ugyanis fejet kényszerültek hajtani az európai küldöttség előtt.

Amit ugyebár az írek biztosítottak Lloyd Williams házibefutójával, a dobogó alsó fokán pedig Max Dynamite-tal. Mint azt a verseny szerdai beszámolójában is írtuk, ehhez hasonló ír tarolást utoljára 2012-ben láthattunk, amikor nem csak a nyerő Green Moon, hanem az őt követő 6 ló is mind ír tenyésztésű volt.
 
(Azt azért megjegyezhetjük, hogy az ausztrál média néhány szakírójánál nem maradtak  következmények nélkül a történtek. Nem mennénk bele részletesen ennek taglalásába, de nagyon komoly és sürgős változásokat sürgetnek. Volt olyan kolléga aki szerint kettős csapás érte a nemzetet, hiszen nemcsak, hogy Európa egyszerűen leigázta Ausztráliát kedden, hanem mindezt a legjobb ausztrál zsokék hathatós támogatásával tette. Volt olyan szerző, aki a "The race that stop a nation" klasszikust "the race that bypasses a nation"-re írta át. sa - főszerk.)

Ezúttal tenyésztés terén azért nem volt ekkora az írek uralma, hiszen a nyerő Rekindling brit, még a harmadik helyezett Max Dynamite pedig francia ménesből való. Az első tízben szám szerint 3 ír tenyésztésű ló szerepel, de a legjobb 12, azaz pontosan a mezőny első fele csak és kizárólag az öreg kontinensen született telivérekből tevődik össze.
 
 
 
 
Történelmi pillanat: Rekindling és Johannes Vermeer a célban 
 

Érdekesség, hogy az első Európába kerülő Melbourne Cup trófeát a Dermot K. Weld idomításában álló Vintage Crop hódította el,
 
és épp ebben az évben született, a most világelső apját legyőző Joseph O'Brien.

A friss Cup-bajnok elmondása szerint lova, aki kedd reggel a csúcsra juttatta, tovább fog fejlődni. Ebben mi nem is kételkedünk, elvégre eddigi kisebb sikerei után első Gr1-győzelmét aratta a déli félgömb legnagyobb versenyében, számtalan távolságból adódó (időeltérés, ellentétes évszak stb) hátráltató tényező ellenére.


Mint már említettük, a Rekindling - Johannes Vermeer csata egyben házibefutó is Lloyd Williams-nek, aki futtatóként felért a legnagyobb Melbourne Cup-ikonok közé, ugyanis míg bő egy éve három másik tulajjal együtt tartották a rekordot (egyaránt 4-4 győzelem), addig 2016-ban és 2017-ben duplázott, ezzel Almandin és Rekindling révén 6 kupával már bőven egyéni rekorder, az pedig, hogy
 
befoglalta a dobogó két felső fokát, egyszerűen hatalmas dolog.
 
 
 
 

Aidan O'Brien-t fia taszította le a trónról a csúcsfutamban, az ír trénerzseni azonban kifejezetten örült a dolognak. "Abszolút csodálatos, nem is lehetnék boldogabb. Ez egy tökéletes eredmény. Végig azt reméltem, csak másodikak leszünk a célegyenesben, és így is lett." "Hatalmas éljenzés és kiabálás volt Joseph-nek. Most már tudjuk, ki a család leghíresebb tagja. El vagyok tőle ragadtatva. Keményen dolgozik, ez pedig egy nagyon büszke nap." - beszélt fiáról.

Hogy tényleg Joseph lenne a hihetetlen sikereket maga mögött tudó család leghíresebb tagja, azt azért nem mondanánk ki ilyen biztosan, de annyi szent: Joseph O'Brien volt a nap hőse, na meg persze az élete versenyét futó Rekindling, akit hamarosan bemutatunk a Racing Portalon.
 
Képek: The Age, justhorseracing.com.au, ABC
 
Facebook