Angol bajnokok

Ahogy ez lenni szokott, idén is bemutatjuk Önöknek a zsoké-, valamint a lovastanuló bajnokot!

 
 

Idén is a Champions Day-en szólították a nagyközönség elé az angol bajnokokat, így valószínűleg sokaknak már nem fog újdonságként hatni a két cím győztese, most azonban ennél részletesebben szólnánk a legjobbakról.

Profi zsoké: Silverstre de Sousa

1980-ban született a brazíliai Sao Francisco do Maranhao-ban, ahol 10 testvérrel nőtt fel, majd 17 éves korában Sao Paulo-ba költözött. Mire először ült nyeregbe, már elmúlt 18. Egy versenypályai dolgozónak köszönhetően találkozott Fausto Durso-val, aki ekkoriban Sao Paulo meghatározó lovasa volt, és elindította de Sousa-t a zsokéság irányába.

Karrierje nem indult könnyen: hat hónapot vett igénybe, mire először engedték versenyen is nyeregbe ülni, lovastanuló bajnok lett ugyan, de egy kéztörést követően ismét fél évig mellőzve volt. Ezt követően az ír tréner, Dermot Weld csapatához csatlakozott, de kettejük közös munkája nem sok jót tartogatott. Kapott azonban egy lehetőséget a brit David Nicholls-tól, és első brit szezonjában 27 nyerőt lovagolhatott.

Nicholls-nál viszont csak második számú zsoké volt a tréner fia, Adrian mögött, így de Sousa úgy döntött, befejezi az együttműködést, és szabadúszó versenylovas lesz. Nem is hozott rossz eredményeket a sok különböző tréner és tulaj lovainak lovaglása, 2007-től négy szezon alatt összesen 224 sikert számlált, majd 2011-től megállapodott Mark Johnston-tal.
 
 
 
2014-ben African Story-val Dubai World Cup-ot nyert  

A későbbiekben ez remek döntésnek minősült, hiszen már az elején győzött többek között a Derby-napon és a Royal Ascoton is. Még a bajnoki címhez is közel volt 2011-ben, de Johnston inkább Ausztráliába küldte a Melbourne Cup-ra Fox Hunt-tal, ahol hetedikként végeztek, így se champion, se Kupa-győztes nem lett. Ezt követően 2012-ben és '13-ban is közel volt a bajnoki címhez, de a siker egyelőre még nem jött neki össze.

Johnston után a Godolphin-ra nyergelt át, és bár az együttműködés túlnyomó részben sikertelen volt, azért 2014-ben egy Dubai World Cup-győzelem összejött neki African Story-val. Azóta az a szerződés is megszűnt, de ennek ellenére a különböző trénerek és futtatók meghozták neki az áhított sikert: 2015-ben, majd idén is angol bajnok lett, 155 győzelemmel.
  
 

Apprentice zsoké: David Egan

A most 18 éves zsoké igazi lovas családba született, hiszen apja egy mázsaházban dolgozott, anyja pedig korábban tréner volt. 14 évesen Írországban kezdett versenyezni pónigaloppon. 16 évesen a Brit Versenyiskolába ment, ahol egy hónapot töltött, azóta pedig Roger Varian istállójában dolgozik.

Most apjával, John-nal él Newmarket-ben, ahol edzőjétől, Michael Hills-től továbbra is tanulja a lovaglás fortélyait, aminek idén meg is lett az eredménye.
 
Képek: The Sun, Horse Nation, BetSWOT, Sporting Life
 
Facebook