Japan Cup

A tél közeledtével egyre több az ázsiai szuperfutam, ezúttal Japán legnagyobb összecsapása lesz terítéken.

 
 
Vasárnap újra megtelnek a tokiói lelátók

Ha november vége, akkor Japan Cup, amin idén már 37. alkalommal izgulhatnak a lóversenyrajongók, ugyanis vasárnap reggel Tokyo Racecourse-ban elrajtol Ázsia egyik legnagyobb - természetesen Gr1-es - futama. A 2400 méteres versenyben a háromévesek és az idősebb lovak sok esetben először találkoznak egymással, és küzdenek meg a 648 millió yen (több, mint 5,6 millió dollár) összdíjazás minél nagyobb részéért.

Nem is kezdhetnénk mással az esélyesek bemutatását, mint a címvédővel, az ezúttal is favoritként induló Kitasan Black-kel. Black Tide ötéves fia idén egy nyári fiaskótól (mindössze 9. a Takarazuka Kinen-ben (Gr1) ) eltekintve mindent megnyert, legutóbb az őszi Tenno Sho-ban (Gr1) diadalmaskodott.

Legnagyobb ellenfele az a Satono Crown lehet, akivel idén már többször is találkozott. A négyéves klasszis második az őszi Tenno Sho-ban, és ő nyerte az előbb említett Takarazuka Kinen-t, valamint ő volt az, aki tavaly letaszította Highland Reel-t a trónról a Turf Világbajnokságon Hong Kong-ban.
 
 
 
Kitasan Black  
 

A hároméveseket ketten képviselik, de egyáltalán nem kis nevek, ugyanis "diszkréten" a Tokyo Yushun (Japán Derby) és a Yushun Himba (Japán Kancadíj) győzteseit nevezték a fiatalabb évjáratból, név szerint Rey de Oro-t és Soul Stirring-ot, akik közül előbbi győzelme nem lenne meglepetés (annak azonban kicsi az esélye, hogy Frankel lánya ellopná a dicsőséget a ménektől).

Három európai lovat is találunk a mezőnyben, az ír Idaho-t, valamint a német Guignol-t és Iquitos-t, de papíron nem érdemes komoly vágyakat dédelgetni az iránt, hogy valamelyikőjük az öreg kontinensre csempészi a trófeát, különösen az erős hazai mezőnyt nézve.

Csakhogy a versenyt nem papíron futják, hanem 2400 méter gyepen, és vasárnap 07:40 után már csak az számít, ki hogy teljesít Japán legnagyobb topfutamában.
 
Képek: Deadspin, Racing Post
 
Facebook