Krónika – télre készülődve

Óceánokat szelnek át a lóversenyvilág legnagyobbjai, hogy idén utolsó esélyeiket játszák meg.

 
 
 
Songbird két karrier között. Fotó: TDN
 
 
A versenyszezon mellett azonban a tenyészetek is pörögnek: az utolsó nagy ménesek is kiadják 2018-as fedeztetési díjaikat. A héten az amerikai Adena Springs és Calumet Farm frissítette fedezőménjeinek árfolyamait: előbbiben Awesome Again még mindig privát áron, Ghostzapper pedig 85,000 dollárért áll rendelkezésre, míg utóbbiban Keen Ice és a brazil üstökös Bal a Bali lettek az idei fontos új „szerzemények” 20 és 15 ezer dolláros díjakkal.
 
A nemrég Fasig-Tiptonon robbantó, 9,5 millió dollárért eladott Songbird új, büszke tulajdonosa, Mandy Pope be is jelentette, ki lesz világhírű kancájának első párja: Arrogate.
 
„Wayne Sweezy-vel és más tanácsadókkal jó három napot töltöttünk kigondolni, hogy a sok fedezőmén közül ki lenne a legjobb választás neki. Arrogate egy remek pedigrével rendelkező ló, és briliáns versenyző volt. Pedigré alapon működött. Ha fizikailag ránéztünk, működött. Ez, hogy egy első-alkalmas kancát vezetünk első alkalmas mén elé, igen érdekes.”
 
Az biztos, hogy minden szem rá fog szegeződni a csikóra, és amint eléri a pályát, akaratlanul is szülei legfőbb genetikai potenciál-mutatójává fog avanzsálni.
 
 
 
 
Tom Queally és The Tin Man a Royal Ascot-on. Fotó: Racing Post
 
 
A Frankel mánia sosem fog leállni, így lovasa sem tud feltűnés nélkül költözködni: Tom Queally az Egyesült Államokba tette át székhelyét, hogy a kaliforniai Golden Gate Fields pályáján folytassa karrierjét.
 
„Két-három éve tervezem ezt már. Kutakodtam és legalább annyi amerikai versenyt néztem, mint európait. Rengeteg emberrel beszéltem. Landolás után első dolgaim között volt, hogy bejárjam itt a turf pályát. Ha úgy lovagolható, ahogy gyalogolható, akkor ez egy fene jó pálya lesz!” – nyilatkozta a 33 éves zsoké, akitől nem idegen az amerikai lovaglás (2009-es BC Filly & Mare Turf győzelem az első lovaglása volt az USA-ban, és három évben járt ki télen versenyezni).
 
A Ballydoyle csapat pedig pont az ellenkező irányba indul meg: Aidan O'Brien fél tucat lóval utazik Hongkongba a december 10-i International Races színpadára, Sha Tin-be. A válogatott telivérek között ott lesz a Vase 2015-ös bajnoka, Highland Reel - vagy neki a teljes testvére, Idaho. Az angolok legfőbb reménysége The Tin Man lesz a Sprint-ben - ki Quelly-vel aratott még a nyáron egy nehéz Diamond Jubilee győzelmet. Az amerikaiak egyetlen zászlóvivője a Breeders' Cup Turf Sprint bajnok Stormy Liberal lesz.
 
 
 
 
Szoros befutó a mérföldesek csatájában. Persian Knight (18) végül győztes a célban. Fotó: Kyodo News
 
 
Japánban pedig Mirco Demuro és Harbinger-utódok továbbra is megállíthatatlanok: egy héttel azután, hogy Mozu Katchan hátán győzött a Queen Elizabeth II. Stakes-ben (Gr1), most Mile Championship-ben egy orrhosszal nyert Persian Knight nyergében. A legyűrt ellenfél ráadásul Ryan Moore lovaglású (Air Spiel) volt.
 
„Hároméves lévén kicsit hezitált, mikor egyenesbe ért, de remekül futott a célig. Nagyszerű ló.” – lelkendezett Demuro lova első Gr1-es győzelme után.
 
Nem lesz azonban több győzelem a St. James’s Palace Stakes rekordidős bajnokának, Barney Roy-nak. A Godolphin-os hároméves telivér tovább halad a gyorsított körhintán, és jövőre már a Darley új fedezőménje lesz 10 ezer fontos árfolyamon a Dalham Hall Stud-ban. Trénere, Richard Hannon szerint a legjobb mén, akit eddig az istállójában tudhatott.
 
A New Yorki Versenybizottság összeállította a 2018-os versenynaptárát: Aqueduct, Belmont Park és Saratoga pályáján összesen 229 élő versenynapot fognak tartani – ami idénhez képest kevesebb (234 volt 2017-ben). Saratoga azonban változatlanul 40 napot kap a nyárból: július 20-ától a szeptember 3-ai Munka napjáig.
 
 
 
 
Lure: sikeres homokon, bajnok gyepen. Fotó: America's Best Racing
 
 
Szomorú hírről is be kell számolnunk: a kétszeres Breeders’ Cup Mile hős Lure idős kor okozta komplikációk miatt szerda reggel elpusztult. A 28 éves mén a Hall Of Fame örökös-, és a lóverseny-történelem kitörölhetetlen tagjaként a szülőföldjén, Caliborne Farmon lesz eltemetve.
 
Krónikánk zárásaként kedves Olvasóink figyelmébe ajánlanánk a pénteki Clark Handicap-et, ahol Hoppertunity kísérli meg másodszorra megnyerni a patinás Gr1-es futam trófeáját. Ha sikerül neki, ő lesz a történelem negyedik duplázója a Churchill Downs-i homokon. Nem lesz azonban könnyű dolga
 
Facebook