Olasz a japán herceg: Mirco Demuro

2015-ben a történelem első külföldi zsokéja volt, ki egész éves japán zsokélicenszt kapott. Két évre rá már rekordot állított be. Ismerjük meg Mirco Demuro-t!

 
 
Demuro leborul Japán császára előtt, miután megnyerte Eishin Flash-el a 2012-es Tenno Sho-t (Empero's Cup)
 
2015 februárjában Christophe-Patrice Lemaire oldalán elsőként vonult be idegenként a japán zsokék közé Demuro, ki hazájában, Olaszországban ötször emelkedett a csúcsra a lovasok körében. Egy olyan országban, ami a világ egyik vezető galoppnemzete, de mindössze 24 futamot rendeznek a legfelsőbb szinten, nem könnyű halmozni a Gr1-es sikereket. De nem is lehetetlen: a november 19-ei Mile Championship-ben pedig egy orrhosszal a célban hatodik királykategóriás győzelmét szerezte meg ebben az esztendőben! Erre eddig még csak négy zsoké volt képes: Yutaka Take (2005, 2006), Katsumi Ando (2007), Kenichi Ikezoe (2011) és Yasunari Iwata (2012). Demuro további sikerei ez évben nyolc Gr2-es és három Gr3-as trófeával egészülnek ki.
 
A Rómában született lovastól nem idegen a nemzetközi siker: szülőhazáján kívül rendszeresen lovagolt Franciaországban, Nagy-Britanniában és Hong Kong-ban. 2014-ben német klasszikust nyert Feodora hátán a Preis der Diana-ban (Gr1), 2011 pedig Dubai Világkupa sikert hozott neki a japán Victorie Pisa nyergében. 2013/14-es hongkongi szezonban rövid idejű zsokéengedélyét 12 győzelemmel kamatoztatta: amibe Blazing Speed-del aratott Stewards’ Cup (KHG1) diadala is beletartozik.
 
 
 
Demuro családja körében ünnepli 2008-as Japan Cup győzelmét. Fotó: Zimbio
 
 
A 38 éves zsoké 2017 első Gr1-ét is behúzta, miután megvédte címét a February Stakes-ben: tavaly Moanin, idén Gold Dream hátán nyitotta legboldogabban a szezont. Bár most a hétvégén nem sikerült megnyernie a Japan Cup-ot, de csak ő triplázott a versenynapon – ráadásul még öccse, Cristian Demuro is lovagolt győztest.
 
Az idei TRC (Thoroughbred Racing Commentary) zsokélistáján harmadik helyen áll Ryan Moore és Hugh Bowman mögött, megelőzve honfitársát, Frankie Dettori-t. Érdekessége a dolognak, hogy az első 20 helyezett közül csak ő, és a CP Lemaire lovagolt 200-nál kevesebbszer és érte el ezt a kiemelkedő eredményt.
 
Hat Gr1-es japán győzelme bár már önmagában történelmi tett, még van lehetősége újraírni a rekordok könyvét: öt felsőkategóriás versenyt rendeznek meg még ugyanis 2017-ben a felkelő nap országában…
 
Facebook