VB a tragédia árnyékában

Véget ért Turf Világbajnokság, véget ért a nemzetközi lóversenyszezon. 

 

 


Mielőtt rátérnénk a vasárnap történtekre, nem mehetünk el szó nélkül a lóversenyzés egyik legnagyobb tragédiája mellett. Bizonyára már mindannyian értesültek róla, hogy Los Angeles (USA) környékén tombol a futótűz. Ez San Luis Rey tréningközpontját is elérte, ahol az ország legjobb lovainak egy része él. Doug O'Neill is maga mentette a lovait. Az ott elszállásolt 500 telivérből eddigi adatok szerint 25 veszett oda. Csak kis részüket tudták evakuálni, mielőtt lezárták volna a területet fokozott veszély miatt. Egy idő után az ott dolgozók már nem tudták egyesével kivezetni a telivéreket, így egyszerűen szabadon engedték őket. A tréningközpont istállóinak körülbelül fele porig égett. Tucatnyi ló elveszett, de a többséget már átszállították Del Mar-ba.
 
A tragédiát példátlan összefogás követte. Szinte azonnal, több mint 200 önkéntes termett a helyszínen. A világon mindenütt emberek tucatjai tettek anyagi és egyéb felajánlásokat. A lovak új, remélhetőleg ideiglenes szálláshelyére szinte ömlik a sok-sok takarmány, alma, répa, szalma, lószerszám, takaró és egyéb szükséges felszerelés.
 
Úgy véljük érthető, hogy a tűztől több mint 11 ezer kilométerre zajló Turf Világbajnokságra is rányomta mindez a bélyegét, bár kétségtelen a helyi nézők nagyon jól szórakoztak Sha Tin-ban.
 
"A wonderful ending to a wonderful career" - mi sem tudnánk jobban megfogalmazni a Tattersalls twitter oldaláról átvett gondolatot Highland Reel búcsúfutása kapcsán. Az egykor náluk 460 ezer gns-ért vásárolt Galileo ivadék győzelmére a kanyarban egy petákot nem tettünk volna. Elsőként hozta ugyan a Vase mezőnyét az egyenesre, de Talismanic sokkal könnyebben galoppozott nála. Ez a csupaszív telivér azonban utolsó erőtartalékait is mozgósította és pályafutása utolsó versenyében győzelemmel búcsúzott rajongótáborától. (A Racing Post azt írja: pótolhatatlan űrt hagy a lóversenyrajongók szívében.)
 
"Hihetetlen. Taktikailag nagyon jó. Hamar talpon van és remekül gyorsul, nagyon bátor, és amikor kérsz tőle ő mindent megad neked. Ryan ragyogóan lovagolta." - mondta O'Brien. 
 
 
 
  
Mesés karrierje során 3 kontinensen 7 Gr1-es versenyt nyert (kétszer pl. a HK Vase-t) és több mint 7,5 millió fontot keresett, ezzel minden idők leggazdagabbja az öreg földrészen. Egy káprázatos versenyló lép le a galoppsport nagyszínpadáról.

Mindent köszönünk, Highland Reel.
 
Ugye mondanunk sem kell, hogy a csodás világutazó, trénerét 28. idei Gr1-es győzelmével ajándékozta meg? 
 
Sprint-ről európai részről nincs mit beszélni. Megint nem osztottak nekünk lapot. Az első öt helyen hongkongi idomítás, a legjobb európai 8. (The Right Man). Gyorsan el is felejthetjük a Mr Stunning (Exceed And Excel) győzelmével záruló összecsapást. A nyerőnek egyébként sorrendben harmadik győzelme volt a tegnapi.
 
A hongkongi tarolás a Mile-ban folytatódott, ahol az első négy célba érő telivér képviselte a hazai színeket. (Itt Lancaster Bomber akadályozta meg az újabb mesterötöst.) Beauty Generation (Road To Rock) John Moore mesternek harmadik HK Mile trófeáját szállította.

Cup-ban aztán a hazaiak végleg megsemmisítették a "betolakodókat". Kettős hongkongi siker két japán idomítás (és tenyésztés) előtt. De nem a szuperfavorit Werther, hanem Tony Cruz idomítottja Time Warp dicsőült meg, aki uralta a versenyt, és start-cél győzelemmel húzta be a főfutamot. Ő legalább angol tenyésztés.
 
Ráadásul a szerdán a  zsokébajnokságot is megnyerő Purton ezzel  a sikerrel Mossé és Moreira mellett a harmadik zsoké, aki már mind a négy kiemelt futamban diadalmaskodott karrierje során.
 
 

Time Warp - Purton - Cruz: nyerő csapat
 
 
A hagyományos évbúcsúztatóra 94,560 néző zsúfolódott be a kb. 85 ezer férőhelyes versenypályára, akik ezzel kis híján rekordot döntöttek. Azzal viszont kétségtelenül megtették ezt, hogy több mint 1,6 milliárd HK dollárért fogadtak. Ez több mint 54 milliárd forint.
 
Nem csak Hongkongtól veszünk búcsút, hanem ezzel az eseménnyel gyakorlatilag véget ért a nemzetközi lóversenyszezon. Mielőtt karácsonyi szünetre térnénk, szerdától bemutatjuk Önöknek az álomévet produkáló Aidan O'Brien mind a 28 Group 1-es győzelmét. Holnap azonban fiáé a főszerep. Egy nagyinterjút közlünk a Melbourne Cup nyerő trénerrel, Joseph O'Brien-nel. Tartsanak velünk továbbra is!
 
 
 
 
Képek: twitter, Turfstars, hkjc.com
 
Facebook