Christophe Soumillon, a történelemíró - 2. rész

2003-ban hatalmas szenzációnak számított, hogy egy napon három Group 1-es versenyt nyert. 

 
 

 
A Poules d'Essai des Poulains-t és Pouliches-t Clodovillel és Musical Chimes-szel, valamint a Prix Lupint Dalakhanival, akivel ezután győzött a Prix du Jockey Clubban és az Arc de Triomphe-ban is. Első alkalommal hódította el a Cravache d’Or-t, az Arany Ostort, ami Franciaországban a zsoké-sampionnak jár. 
 
 
 
 
Egy évvel később megdicsőült a Prix de Diane-ban (Kancadíj) Latice nyergében és 23 évesen ő lett a legfiatalabb zsoké, aki a három nagy francia – nem angol értelemben vett klasszikus – a Kancadíj, a Derby és az Arc de Triomphe – trófeáit már magáénak mondhatta. 

2005-ben talán pályafutása csúcsára ért. Összesen 12 Group 1-es versenyben győzött Hongkongban és Franciaországban, illetve Shawandaval Aga Khannak megnyerte az Irish Oaks-t, Ascotban Valirix-szal a Queen Anne Stakes-t, valamint az év végén Shiroccoval a Breeders' Cup Turf-öt az Amerikai Egyesült Államokban. Ebben az évben másodszor is francia sampion lett 226 sikerrel. 
 
 
 

A következő időszakban már egyértelműen a világ legjobb zsokéi közé soroltuk és Franciaország mellett az öt kontinens nagy pályáin is sorra tette le névjegyét. 2006-ban harmadszor is diadalmaskodott a Prix du Jockey Clubban (ekkor épp Darsi-val), de Rail Link, Shirocco is folyamatosan a társai voltak. A képen látható Mandeshaval három Group 1-es versenyt nyert, Hurricane Runnal győzött a King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes-ben, illetve harmadszor is megszerezte a Cravache d’Ort. 
 
 
 
  
Jövő vasárnap folytatjuk! 
 
Vonczem Gabriella - Sereg András, fotók: le-cheval-bleu.com
 
Facebook