Krónika – bajnokok és bajnokságok

Anglia új bajnoki sorozatra készül, míg Ausztrália az eddigi legnagyobb érdeklődést kapta, mikor megindult az idei The Championships lehetséges indulóinak nevezése. Amerika pályáin pedig két Eclipse-bajnok telivért is dicsőíthettünk…

 
 
 
Kezdjük is a valami újjal: egy több millió fontos versenysorozatot hívnak az angolok életre 2019-től a tervek szerint, mikor először rendezik meg a Championship Horse Racing-et. Soha ehhez foghatót még nem alkottak a világ lóversenyzésében: a tervek szerint 12 világhírű márka versenyezne egymással 12 csapatot alkotva. Mindegyik márka 30 lovat (nem feltétlenül egy trénernél) és 4 zsokét számlálna, kik nem a tulajdonosok, hanem a csapatuk dresszében ülnek nyeregbe. A versenysorozat nyolc egymást követő csütörtökön kerülne megrendezésre, mindig más-más pályán szerte Angliában. Mind a nyolc csütörtökön hat hendikep-futamban mérkőznének meg a csapatok (így összesen 48-ban) egyenként £100,000-ért. A pontozási rendszer a Formula-1-hez hasonlatos, hogy eldöntsék a nyertest. Mindegyik futamban egy csapat csak egy lovat indíthat. 
 
John Gosden, az ország vezető trénere így nyilatkozott: „ez a sorozat a legkreatívabb és legpozitívabb szponzorációs kezdeményezése a lósportnak, amit valaha láttam és remélem hatalmas siker lesz!”
 
A szervezők egy teljesen új közönség elérésében reménykednek.
 
Ausztráliában már ötödik alkalommal fogják futni a The Championship illusztris futamait április 7-14-ig Royal Randwick pályáján. Az előnevezett telivérek száma pedig rekordot döntött: 1454 lovat számlál a lista! Jobban nem is tükrözhetné a turf királynője, Winx hatását, hogy a 4 millió ausztrál dolláros Queen Elizabeth Stakes-re jött a felsőkategóriás futamok közül a legkevesebb nevezés: 120 lehetséges indulót számlálhatunk a címvédő ellen. Polarisation szintén címvédőként van jelen a Sydney Cup listáján, míg Chautauqua a zsinórban negyedik TJ Smith győzelméért készülhet, ahová az Everest-bajnok Redzel is nevezve lett.
 
Az Egyesült Államokban pedig a hétvégén pályára lépett Amerika 2017-es Év Turf Ménje/Heréltje és az Év Sprinter Kancája.
 
 
 
 
Unique Bella egyszerűen nem talált ellenfelekre a Santa Maria Stakes-ben (Gr2; 1700 m; $200,000) és kilenc hosszas győzelemmel abszolválta négyéves debütálását. Tapit lánya híres látványos sikereiről, és ez most sem lógott ki a sorból.
 
„Nem is próbálkozott.” – nyilatkozta lovasa, Mike Smith. „Én csak mondtam neki, hogy ’hó, hó’, de ő csak szórakozott.”
 
Talán Songbird nyugdíjazása mégsem okozott hiányt csodakancák terén Jerry Hollendorfer istállójában?
 
A Breeders’ Cup Mile bajnok World Approval a floridai Tampa Bay Stakes-ben (Gr3; 1700 m; $175,000) nyitotta hatéves szezonját. Papírforma született a szürke herélt győzelmével, bár ellenfele közelebb került, mint az remélhető volt - ezért trénere, Mark Casse levette Dubait az útitervről
 
(A versenybe rossz féle izgalmat hozott Doctor Mounty bukása, mellyel Cheyenne’s Colonel-t is a földre küldte, de mindkét ló sértetlenül hagyta el a pályát. Utóbbinak lovasaát, Manoel Cruz-t kórházba szállították, könnyű sérülésekkel.)
 
Egy Shergar-Cup bajnok zsoké azonban szögre akasztja a csizmát: Sammy Jo Bell állást kapott York galopp-pályáján, és 27 évesen abbahagyja a versenyszintű lovaglást. Bell 2016-ban elszenvedett balesetéből 10 hónapig tartott, hogy visszaüljön a nyeregbe, és tavaly 16 győztest lovagolt. Elmondása szerint semmin se változtatna, és úgy érzi, a maximumot nyújtotta zsokékarrierje alatt, de ez nem volt elég neki így inkább tovább lép.
 
Kép: @royalrandwick Twitter
 
Facebook