Kik lehetnek Derby lovak? 1. rész

A Kentucky Derby Amerika-szerte a legnagyobb mozgató rugó a lósportban, így szinte egész évben ez uralja a médiát. Itt az idő, hogy a Racing Portal-on is bemutassuk Olvasóinknak, jelenlegi állás szerint kikre számíthatnak leginkább május első szombatján.

 
 
 
 
Bár a Road to the Kentucky Derby, azaz az első amerikai klasszikus hivatalos, pontrendszerbe foglalt felkészítő futamai 2017 szeptembere óta tartanak – és idén először európai és japán futamok is felkerültek a listára – a legpontosabb képet majd csak az államok „kisderbyjei” után fogjuk megkapni, hiszen azok jelentik a legtöbb pontot. Addig is azonban már sokan megmutatták magukat szerte a világon, mint lehetséges derby-lovak:
 
 
Catholic Boy (More Than Ready)
 
 
 
Jonathan Thomas idomítottja kétéves kora óta kiemelkedett évjáratából, de veretlenként érkezve a Breeders’ Cup-ra "csak" negyedikként végzett a patinás Juvenile-ben (Gr1). Első szezonját sikerrel zárta, mikor második helyre utasította a Remsen-ben (Gr2) a favorit Avery Island-ot, kiről lesz még itt szó. Múlt szombaton a Sam F. Davis-ben (Gr2) azonban a bukik meglepetésére kikapott egy fél hosszal. 
 
 
Good Magic (Curlin)
 
 
 
 
Chad Brown tréningezettje nem csak azzal írta be magát a Breeders’ Cup történelemkönyvébe, mint Juvenile-győztes, hanem mint az első, aki nyeretlenként tette ezt a kétévesek versenyében (de meg mernénk kockáztatni, hogy semelyik másikban sem.) Nem volt azonban túlzott meglepetés a sikere: egy Maiden és egy Champagne (Gr1) második hellyel érkezett Del Mar-ba a későbbi Év Kétévese.
 
 
McKinzie (Street Sense)
 
 
 
A 2017-es Los Alamitos Futurity (Gr1) hőse nem is állhatna más istállójában, mint Bob Baffert-ében - még úgy is, hogy az eredeti győztest, Solomini-t a versenybírák hátrahelyezték a harmadik helyre, így istállótársa, McKinzie került a trónra. A Maiden győzelemből érkező telivér azóta bebizonyította, nem csak óvással sikerül a győzelem: háromévesen a Sham Stakes-ben (Gr3) háromra bővítette (papíron) veretlenségi sorozatát.
 
 
Bolt d’Oro (Medaglia d’Oro)
 
 
 
 
A „megvert favorit” jelzőt két esetben is Good Magic-nek köszönheti Mick Ruis saját tulajdonú és tréningezésű ménje. Kétévesen magasan kitűnt évfolyamából: egyből győzelemmel nyitotta versenykarrierjét és ezt két Gr1-es trófea követte zsinórban (Del Mar Futurity és FrontRunner Stakes). A Breeders’ Cup Juvenile-ben így egyértelmű favoritként állhatott gépbe, de egy gyenge start és szerencsétlen helyezkedés a makulátlan mérlegébe került: óriási nehézségei ellenére azonban harmadikként ért célba a Juvenile-ben Good Magic mögött – mint ahogyan az Eclipse gálán is. Bár a többség az ő megdicsőülésére számított, végül elorozták tőle az Év Kétéves Ménjének járó titulust.
 
 
Instilled Regard (Arch)
 
 
 
 
Sosem volt kétség, hogy az OBSMAR 1,05 millió dolláros vétele gyönyörű fizikummal és irigylésre méltó pedigrével rendezkedik, de a januári LeComte-ben (Gr3) bebizonyította, hogy bizony használni is tudja a lábait. Kétévesen a Los Alamitos Futurity-ben (Gr1) helyezett Jerry Hollendorfer idomítottja, és valami azt súgja, még sokat fogjuk látni a felső osztályokban.
 
 
Avery Island (Street Sense)
 
 
 
Kiaran McLaughlin „godolphinos” telivérje nem véletlenül volt favorit abban a Remsen-ben (Gr2), ahol Catholic Boy megfosztotta a győzelemtől: egy hónappal előtte ugyanis a Nashua-ban (Gr2) kápráztatta el a nagyérdeműt. Hároméves debütálásán úgy látszik, kiheverte a vereséget és a holnapi részben bemutatásra kerülő Firenze Fire elől nyerte meg a Withers-t (Gr3).
 
Második rész itt
  
Képek: TechCrunch; Horse Racing Nation, Xpressbet, Twitter, America's Best Racing, TDN, TDN
 
Facebook