Krónika - rég várt...

Nagy mérföldkövek lettek átlépve a héten. Lássuk, mi történt a világ lósportjában!

 
 
 
Singapore Sling középen, lovasa zöld sapkában. 
 
ParisLongchamp közelgő megnyitásával nem csak egy versenypálya arculata változik meg, hanem egy nemzet lóversenysportja. Míg magán a létesítményen az utolsó simításokat végzik, addig a France Galop elnöke és alelnöke újragondolta a francia galoppszezont, és idéntől olyan változásokat vezetnek be, mint a…
 
- a Gr1-es Criterium International Saint-Cloud-ból az új párizsi turfre költözik;
- a Gr3-as Prix Daphnis távban is csökkentve lett (1800 méterről 1600-ra) és Deauville marad a házigazdája Longchamp ellenében;
- idén bevezetik a csütörtök esti programokat is a pályára;
- a Prix du Moulin de Longchamp időpontját érte a változás, hiszen a tradicionálisan Arc-felkészítőkkel együtt futott Gr1-es verseny egy héttel korábban kerül majd megrendezésre.
 
Hongkongban pedig már dübörög a klasszikus szezon: no nem a három, hanem a négyéveseké. Hét évre rá, hogy Ambitious Dragon rálépett a legendává válás útjára, trénere újabb „épphogycsak” felfedezett ékkövére bukkanhattunk a Hong Kong Classic Cup-ban Singapore Sling személyében. Tony Millard idomítottja ugyanakkora szorzóval győzedelmeskedett a négyévesek második klasszikusában (9-1), mint néhai tréningezettje, mely felkorbácsolta a szemfüles lóversenyrajongók lelkesedését.
 
„Ambitious Dragon egy igazi bajnok volt, és ennek a lónak még van mit mutatni ahhoz, ugyanazt a hangnemet engedhessük meg. De persze semmi kivetnivalót nem találok a mostani győzelmében” – nyilatkozott Millard Philanthropist fiáról, ki legutóbb második volt a Hong Kong Classic Mile-ban.
 
A hongkongi derby március 18-án kerül lefutásra.
 
Japánban szintén elvérzett a favorit a nagy pillanatban és került meglepetésló a célba az ország első Gr1-es versenyében, a February Stakes-ben. Nonkono Yume és a címvédő Gold Dream mindketten elrontották a startot és kerülgethették a mezőnyt, mégis ők döntötték el a futam kimenetelét. Az extra hosszú pihenőből visszatérő Gold Dream-en még az sem segített, hogy Ryan Moore lovagolta: nem adta magát könnyen, de meg kellett hajolnia az őrülten hajrázó Nonkono Yume előtt. Ez kérem szépen, klasszis teljesítmény volt mindkettejük részéről!
 
 
 
 
Ugyanitt, Tokyo pályáján Sumahama (Neo Universe) zsinórban harmadik győzelmét aratta a Hyacinth Stakes-ben, amivel Japán utolsó Kentucky Derby-felkészítőjében elért 30 ponttal a neve mellett akár az amerikai derby-ben is indulhat. Trénere, Ryo Takahashi azonban még nem dobálózik semmilyen külföldi lehetőséggel.
 
Jóval akaratosabbak az európai trénerek (és tulajdonosok), név szerint Aidan O’Brien (és Coolmore), ha Kentucky Derby indulásról van szó: a lósport egy igazi nemesét, a kékvérű Mendelssohn-t is nevezték a március 1-jén és 2-án rendezett felkészítőfutam mindkettőjébe Seahenge és Threeandfourpence oldalán. O’Brien elmondása szerint, majd mikor közelebb lesznek a versenyek, akkor döntenek, melyikben fussanak végül. Rajtuk kívül még három telivér van nevezve a Coolmore színiben az amerikai Hármas Korona futamaira.
 
És bár az USA-ban már bőven zajlanak a derby-felkészítők, nem mindenki dédelgeti a rózsaálmokat. Az El Camino Real Derby-ben a kancacsikó Paved szégyenítette meg a méneket - de sokak elkeserítésére trénere, Michael McCarthy elmondta, hogy ez csak ugródeszka volt neki a magasabb szintű turf kancafutamokhoz.
 
Kentuckyban pedig egy álom vált valóra Tina Chamberlin-nek február 15-én a Turfway Parkban, mikor a versenynap negyedik futamában Fairway Lane nevű lova egy nyakhosszal megadta trénerasszonyának az első győzelmét. A 48 éves, haditengerészeti ex-ápolónő 2016-ban váltotta ki licenszét, és ez volt a 18. startere. Az akkor érzett mérhetetlen boldogságot talán csak Dylan Davis zsoké tudta teljesen átérezni, mikor február 18-án Aqueduct-ban beállította a New York-i rekordot: egy nap alatt 6 futamban lovagolt győztest! A 23 éves lovas mind a kilenc versenyében pénzért futott.
 
Másnak azonban itt a vége: Ted Durcan visszavonult. 25 éves karriert hagy hátra, amiben két klasszikus győzelem (Light Shift, Oaks, 2007; Mastery, St Leger, 2009) is helyet kapott.
 
„Ez nem olyasvalami, amibe csak úgy belerontok” – nyilatkozta UAE hétszeres champion zsokéja – „Már régóta gondolkozom rajta. Egy hónap múlva 45 leszek, és úgy érzem, tovább kell lépnem. A versenylovaglással felhagyok, de benne maradok az iparban és folytatom munkámat Sir Michael Stoute csapatában Newmarket-ben, amit nagyon szeretek csinálni.”
 
Durcan elmondása szerint a tenyésztés világa felé kacsintgat. Mi pedig sok sikert kívánunk neki az új(?) karrierjéhez!
 
Fotó: HorseBetting.com.au 
 
Facebook