Gondolatok a mezítlábasságról

A hagyomány úgy diktálja, a versenylovak mind a négy lába patkóban érje a talajt, de találkozhatunk bőven ellenpéldával is.

 
 
 
Wayne Rice idomár és veterán kovács az elmúlt hét évben, egy kivételével mind a 30 lovát mezítlábasan (azaz patkó nélkül) küldte versenybe. Családja az 1800-as évek óta lovakkal foglalkozik, és egy éve a második legsikeresebb tréner volt a pennsylvaniai Presque Isle Downs-ban. Több éves tapasztalata alapján álltja, hogy mezítlábas lovait gondozni kisebb gond, mint patkoltatni őket, és szerinte egészségesebb is magára a patára nézve.
 
Patkókkal ugyanis a patának kell, hogy legyen elég növekedett része, ami biztosan tartja a patkót. De ha a szaruképzése lassú a lónak, két patkolás között akár 6-8 hét is eltelhet. A versenylovaknál (legyen az bármely szakágban is) azonban kritikus pont a megfelelő pata(szög) kialakítása.
 
Rice elmondása szerint patkó nélküli lovainál rituálé szerint kezébe veszi a reszelőt, és négyhetente (vagy két verseny között) könnyű „pedikűrt” végez a lovain. „Sosem zúzták meg a lábaikat, és nem találtunk még negatívumot a mezítlábasság ellenében. A patájuk folyamatos rázkódása és hajlítása növeli a szaruképzést és tökéletes szögekre tudjuk őket körmölni.”
 
Rice szerint nem egyedül a tradíció, ami patkót tesz a lovak lábára: az üzlet is. A trénerek ugyanis félhetnek, hogy elveszítik a klienseiket, ha veszít a lovuk, aki történetesen patkók nélkül futott – fogáspontot adva az idomár módszereiben. Az ő esetében azonban mindez nem játszik szerepet: ő a tulajdonosa az összes általa edzett lovának, szabad teret adva a mezítlábasság kikísérletezésének.
 
Arra is rámutatott, hogy nem minden felület adja meg a lehetőséget a patkó nélküli futásra. Keeneland-en törzsvendég, de amióta a kentuckyi lóversenypálya homokra cserélte a szintetikus borítást, ő is megpatkolja az indulóit – de le is veszi, amint visszavezeti őket a boxba.
 
 
 
 
 
Bill Casner, a 2009-es Dubai Világkupa-győztes Well Armed trénere a fiatal lovainak patáját hagyja szabadon mindaddig, míg nem lesznek készek versenyezni. A Soheing and Hoof Care Committee (Patkoló és Pataápoló Bizottság) igazgatójaként van tapasztalata és tudása a témában. Casner szerint az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetünk, ha csikókat patkolunk – mivel a fiatal állatok patája is egy állandóan változó, fejlődő állapotban van. Patkolásukkal rontjuk a pata vérkeringését, és gyengítjük a szerkezetét – egy életre megpecsételve annak tartósságát.
 
Fontos a témában megemlíteni, hogy az elismert kovács és adjunktus Dr. Ric Redden szerint a genetika nagy meghatározója, mely versenylovat lehet mezítlábasan képezni, és melyiket muszáj patkolni.
 
„Az angol telivér közismerten olyan fajta, aminek a patafala vékonyabb, szaruképzési sebessége lassabb, ami megnehezíti azt a feladatot, hogy a patájukat önfenntartó állapotba hozzák, és elég keménnyé, hogy a tréning és versenyzés megerőltetéseinek ellenálljon. Azonban vannak olyan egyedek, amik a mezítlábas programba jól beilleszthetőek, de akkor a kovács, tréner, állatorvos és gondozó mind egy oldalon kell álljon." Elmondása szerint a tömörség hiánya és vízzel telített szarutok a tökéletes receptje a hegyfal párhuzamos gyűrűzöttségének. Adjunk hozzá ehhez egy kis sebességet, és megkapjuk a lezúzott sarkot és a hegyes szögű patát – ami világszerte kísérti a versenylovakat.
 
Szerinte a mélyalmos tartásnak mennie kell, mert csak gyengíti a szaruréteg szerkezetét: fűrészporos, vagy forgácsos almolás már igen jótékony a pata keményedésére. A körmölést pedig csiszolószivaccsal kellene végezni, hogy megmaradjon a pata tömörsége.
 
A cikk Denise Steffanus (Paulick Report) írása alapján készült.
 
 
Kép: Canadian Horse Journal, Horse Canada
 
Facebook