A közelmúlt bajnokai I.

Kétrészes sorozatunkban megnézzük mi van ma a tavalyi és tavaly előtti derbynyerőkkel. Következzenek elsőként a 2016-os hősök.

 
 
2016-os angol-ír Derby-duplázója, Harzand 

"Aki megnyeri a Derby-t, annak a neve kitörölhetetlenül beleíródik a lóverseny történelmébe" - szokták (és szoktuk mi is) mondani. A Derby az egyik legnagyobb verseny, amiben próbára tétetnek a telivérek, a klasszikus futamok nyerői sok esetben azonban nem tartják szezonokon át ezt a magas formát, sőt, sokszor négyévesként már egyáltalán nem is lépnek pályára.

Amíg azonban a nézőközönség és sajtó szemei elől látszólag eltűnnek, valójában folytatják pályafutásukat - akár versenylóként, akár apaménként. Kétrészes cikksorozatunk pedig épp ezt lesz hivatott bemutatni, így nézzük is, hogyan tengetik napjaikat a 2016-os derbynyerők!


Almanzor (Prix du Jockey Club)

Jean-Claude Rouget háromszoros Gr1-győztes idomítottja 2016-ban nem csak Franciaországot, de egész Európát meghódította, olyan hatalmas győzelmekkel, mint a Francia Derby mellett az Irish- és a British Champion Stakes, és olyan lovakat megverve, mint Highland ReelMindingFoundJack Hobbs és még sorolhatnánk...
 
 
 
 

Négyévesen visszatérésre készült, a felkészülését tavasszal azonban keresztülhúzta a trénermester istállóját megtámadó herpeszvírus (EHV), mely több lóáldozatot is követelt. Wootton Bassett fia kisebb lázzal megúszta a betegséget, és augusztusban még a pályára is visszatért, de csalódást keltő ötödik helye után gondolkodás nélkül visszavonultatták. Idén első tenyészszezonját kezdi meg 35 ezer euróért a Haras D'Etreham farmon.
 

Harzand (Epsom Derby és Ír Derby)

Amennyire jól indult Sea The Stars fiának 2016-os éve, akkora csalódást hozott az ősz: négy győzelemmel nyitott (köztük az angol-ír Derby-duplával), majd középmezőnybe szorult az Irish Champion Stakes-ben és az Arc de Triomphe-on. Ezzel nem csak a szezon, de karrierje is véget ért, azóta pedig tenyésztője és tulaja, Aga Khan írországi Gilltown Stud-ján tölti tenyészéveit 15 ezer eurós fedztetési áron.
 
 
 

Tavago (Australian Derby)

Az ötödik kontinens hároméves hőse - a ma bemutatásra kerülő mének közül egyedüliként - még mindig aktív versenyló. Tavistock új-zélandi születésű fia outsiderként gyűjtötte be a háromévesek legfontosabb trófeáját, és azóta sem mondható stabilnak a formája. A Derby óta egy Gr3-as győzelemmel és egy Gr1-es (Winx mögött elért) ötödik hellyel büszkélkedhet. Legutóbb szeptember végén futott, akkor kilencedikként ért célba a szintén Ausztrál Derby-bajnok Jon Snow mögött.

Nyquist (Kentucky Derby)

Az akkor még kezdő apaménnek számító Uncle Mo első komoly klasszisa "címet" komoly teljesítménnyel érdemelte ki, hiszen veretlenül nyerte meg a rózsák futamát, pedig olyan kihívások elé állították már előtte, mint a Breeders' Cup Juvenile vagy a Florida Derby, továbbá a legjobb kétévesnek is megválasztották.
 
 
 
 

A nagy Churchill Downs-i győzelem után azonban elindult a lejtőn a teljesítménye: a Preakness-ben csak harmadik, a Haskell-ben csak negyedik egyik legjobb évjárattársa, Exaggerator mögött, és miután a Pennsylvania Derby-ben már a legjobb öt közül is kiszorult, nyugdíjazása mellett döntöttek. Az év decemberében kólika miatt műtéten esett át, de sikeresen felépült, és mára már második szezonját tölti apaménként a Darley Jonabell Stud-jában Kentucky-ban.

Holnap a tavalyi derbynyerőkkel folytatjuk...
 
Képek: Thoroughbred owner and breeder,  justhorseracng.com.au
 
Facebook