Nem lóverseny!

Ez nem Tandori Dezső könyvajánlása, hanem egy élménybeszámoló Dubaiból. A Super Saturday elnevezés megtévesztő volt, így akik izgalommal ültek képernyők elé csalódással állhattak fel onnan.

 
 
Blair House és csapata a Jebel Hatta után.
 
 
A Dubai Világkupa Éjszakájának hagyományosan legnagyobb felkészítő napja a „Szuper Szombat”, ami a Karnevál utolsó állomása. Évekkel ezelőtt még illett is rá a kifejezés, ma már inkább csak sérelmezés. Míg a korábbi szezonokban is olyan lovakat látott vendégül Meydan ezen a neves szombaton, mint az akkor már „King George” bajnok Postponed, úgy idén nem került új arc a fellépők közé. (Leszámítva Folkswood-ot, ki először állt starthoz idén, de hát ő is hazainak számít a királykék „gúnyájával”, és nem is alkotott maradandót.) A dubai sorozat kezdetekor meg is írtuk, mit várhatunk egy átlag csütörtöki versenynapon: „egy nap, ahol első osztályú lovasok ülnek harmadrangú lovak hátán egy évelő luxus lóversenypályán: igen, ez a Dubai Világkupa Karnevál sorozatának első szakasza. A mezőnyöket alkotó telivérek nagy része hat éven felüli, de még a tízéves lovak láttán sem kell meglepődni. Ők pedig Dubai kemény magja: akik karrierje már csak az Emirátusok versenypályáira korlátozódik.”
 
Az idő előrehaladta hozta magával az egyre magasabb rangú versenyeket, az egyre nagyobb pénzösszegeket, de egy valami nem változott: az induló lovak minősége. A Super Saturday-en is pontosan ugyanazokat az arcokat láthattuk – és ha nem harsogták volna oly hangosan, azt hittük volna, hogy rossz az időérzékünk és valójában csütörtök délután van.
 
Vannak helyzetek, mikor nagy különbséggel nyerni dicsőség. És vannak helyzetek, mikor már unalmas. A dubai versenynapon egy valami volt látványos: az alul teljesítés. Mert az nem lóverseny, mikor a mezőny a célegyenes teljes hosszában nyúlik el. Ha a sprintverseny 13 indulója úgy elterül, mintha csak egy maratont futottak volna. Kommentátor legyen a talpán, aki megmondja hány hosszal győzött a „bajnok”: nyolccal vagy tizenkettővel. Négy futamig kellett várnunk, míg valaki izgalmat hozott a pályára. Egyedül a Jebel Hatta ért fel a nevéhez, és Gr1-es besorolásához, ami mellesleg egy Godolphin-befutót hozott meglepő módon Blair House és Benbatl közbenjárásával. A nap utolsó futamában azért még meg kell hagyni, a világutazó Hawkbill szoros, de szép győzelmet aratott pályarekorddal. Az Eclipse-győztes telivér tavaly Német- és Franciaország után Amerikába is elrepült, míg a madarak Japánról csiripelnek a mostani Dubai City Of Gold-sikere után – ahol egyébként teljes Godolphin dobogót láthattunk.
 
 
 
 
 
A házigazdák még egy Nad Al Sheba-Jungle Cat győzelmen kívül látványosan alul teljesítettek – ahogyan az az indulók 90%-ára szintúgy igaz volt. Ezek után már nem kérdés, miért kerülték el a Világkupa lovai a Karnevált és kerestek maguknak más felkészítő futamot. De ugyancsak, az állításunk fordítottja is igaz: a világsztárok hiánya megérződött a „Szuper Szombat” szörnyű képi világán. Alig várjuk a Világkupát, hogy ezt elfelejtsük…
 
Nyitókép: @MeydanRacing Twitter 
 
Facebook