Amerikai szuper szombat

Dubai rendezte hivatalosan a szuper szombatot, de honlapunkon ki is fejtettük, miért volt nem „odaillő” a Super Saturday megnevezés a sivatagi futamokra. Az amerikaiakra és főleg az ausztrálokra azonban már annál inkább!

 

Accelerate

No persze nem lehet annyira szuper, mint az ausztrál versenynap de szó nélkül sem mehetünk el az amerikai történések mellett. Santa Anita Park ugyanis a nyugati part legjobbjait csábította magához nem is akármivel: a „Big Cap”-nek becézett Santa Anita Handicap (Gr1; 2000 m; $600,000) ikonikus versenye a napfényes Kaliforniának, ami most épp mostoha arcát mutatta. Az indiai monszunidőszakot idéző körülményeken és a maréknyi indulón Accelerate kerekedett felül bő öt hosszt verve az örök helyező Mubtaahij-re. John Sadler idomítottja valószínű karrierje legjavát fogja most mutatni, hiszen a „Big Cap” legfőbb felkészítőjét is ő nyerte. Friss Gr1-győzelmét pedig nem csak ő, hanem apja, Looking At Lucky is édes elsőnek éli meg.

A nem megszokott esős időjárás egész nap távol tartotta a nagy mezőnyöket, így a Triple Bend (Gr1; 1400 m; $400,000) csak öt bátor jelentkezőt kapott. Itt a 710 ezer dollárért vásárolt, de tartalékosan futtatott City of Light (Quality Road) megmutatta, hogy decemberi Malibu-diadala nem egy egyfutamos csoda volt – és hogy menedzsmentje sem vaktában nevezi a legfelsőbb szintű versenyekbe.

A turf-on futott Frank E. Kilroe Mile (Gr1; 1600 m; $400,000) hozta tán a nap legnagyobb versenyét: a Breeders’ Cup Mile bajnok World Approval is starthoz állt, de végül nem volt beleszólása a helyezések felosztásába. A hihetetlenül kiegyensúlyozottan teljesítő Bowies Hero (Artie Schiller) szerencsenapja volt azonban ez, mikor két nagyot hajrázó ellenfelét is visszaverte a célegyenesben, megszerezve első Gr1-es trófeáját.

Az Államok területén három Kentucky Derby felkészítőt is rendeztek, melyekről még felesleges is lenne beszélnünk, hanem majd a „kisderbyk” előtt újra leporoljuk a feltörekvő csillagok neveit. Annyit azonban most előre elárulunk, hogy Bolt d’Oro sokunk nagy örömére megnyitotta hároméves szezonját a San Felipe-ben (Gr2), amit rögtön el is veszett. Az egy fejhosszal előbb célba érő McKinzie azonban olyan sokszor ütközött riválisába az utolsó 400 méteren, hogy azt már a versenybírák sem nézték szó nélkül: egyhangú döntéssel hátrasorolták Bolt d’Oro mögé. Ironikus módon McKinzie óvással nyerte második versenyét. Mike Smith pedig egy háromnapos eltiltást kapott San Delipe-beli lovaglásáért.

Nyitókép: @santaanitapark Twitter
 
Facebook