Ausztrál Derby-várományosok

Kik lehetnek az évjárat legjobbjai az ötödik kontinensen?

 
 
A Godolphin sötétpej reménysége, Kementari
 
A kérdés mindenféleképpen megéri a figyelmünket, különösen, hogy amíg az európai és az amerikai klasszikus versenyek kiemelt szerepet kapnak a sajtóban és a rajongók között is, addig ausztrál társaikról alig-alig esik szó.

Mielőtt még belekezdenénk a lovak bemutatásába, pár mondatban azért utánajárnánk, miért szorul perifériára az Australian Derby és az egyéb ottani klasszikusok. A távolság is ok lehet, elvégre itt, Európában nyilvánvalóan a brit, ír és francia versenyek kerülnek előtérbe. Aztán persze az sem utolsó, hogy míg a két klasszikusokra specializálódott kontinensen márciustól novemberig tart a szezon (sőt, Amerikában télen is jó pár kiemelt futam rajtol el), addig a kenguruk földjén a perzselő nyár kettészakítja, és mire a lóversenyrajongók nagyja észbe kap, hogy itt vannak a klasszikusok, addigra már el is érkezett a The Championship - onnantól pedig a fontosabb versenyek sorának majdhogynem vége is. Ok lehet még az is, hogy az USA-hoz hasonlatosan több derbyt is rendeznek, és hiába a mostani "az igazi", a Victoria államban lakók nyilván az ikonikus Melbourne Cup előtt lefutott Victoria Derbyt tekintik a magukénak.
 
Április 7-én elrajtol a híres-neves Ausztrál Derby, szombaton pedig a Hármas Korona második ága, a Rosehill Guineas, így még mielőtt az előbb leírtaknak megfelelően túlszaladnánk a klasszikusokon a népszerű tripla két hátralevő versenyén is a már lefutott Randwick Guineas után, nézzük meg, kik élhetnek Derby-reményekkel a szezon hátralevő részében!

Kementari

Nem is kezdhetnénk mással, mint Lonhro sötétpej fiával, aki tavasszal ugyan nem ért fel a legjobbak közé (legjobb eredménye második helye a Caulfield Guineas-ben), 2018-ban azonban még veretlen, és olyan kiemelt Derby-felkészítőket húzott be a legjobb háromévesek ellen, mint az Eskimo Prince Stakes (Gr3), a Hobartville Stakes (Gr2), valamint nem utolsó sorban a Randwick Guineas (Gr1). Furcsa módon a Korona másik két égkövébe nincs előnevezve, de sikerei láttán nem kizárt, hogy tovább izgulhatunk majd érte a topfutamokban.
 
 
 

Ace High

Mondhatni a legmegbízhatóbb telivér az évjáratból. Tavasszal egy Gr3-győzelemmel tört be a köztudatba a Gloaming Stakes-ben, majd két trófeát jegyzett a legmagasabb szinten, név szerint a Spring Champion Stakes-ben és a Victoria Derby-ben. Ősszel eddig csak közeli helyezései vannak, de ne feledjük, ezeket egy mérföld körüli távokon gyűjtötte, míg tavaszi sikereit 1800 és 2500 méter között, és távbírásának a Derby-ben nagy hasznát veheti.

Trapeze Artist

Snitzel fia az egyedüli olyan mén, aki már kétévesen is megcsillogtatta tudását a Sires' Product Stakes-ben elért harmadik helyével, majd szeptemberben a háromévesek első Gr1-jét is zsebre vágta, ugyanis elhozta a Golden Rose trófeáját. Idén a Hobartville Stakes-ben második, a Randwick Guineas-ben harmadik, azonban a távbírással lehetnek nála problémák.

Grunt

Azok után, hogy az új-zélandi mén sokáig nem tűnt ki a tömegből, decembertől gőzerővel belekezdett a klasszis futásokba; két kisebb futam után megnyerte a C.S.Hayes Stakes-t (Gr3), majd legutóbb már királykategóriában remekelt az Australian Guineas-ben.

Pillanatnyilag ők tekinthetők az évjárat legjobbjainak, de arra, hogy kik képviselik majd a legjobb esélyeket áprilisban Royal Randwick-ben, csak szombaton kaphatunk egyértelműbb választ. Ne hagyják ki a Rosehill Guineas-t, melynek (és további öt Gr1-versenynek) beharangozójával pénteken érkezünk.
 
(Tavasz alatt mindig az ottani tavaszt, itteni őszt értjük.) 
 
Nyitókép: twitter
 
Facebook