Fergeteges Ausztrália

Szinte hihetetlen, 6 Gr1-es futam rajtol el az ötödik kontinensen 24 óra alatt.

 
 
A turf királynője is versenyben
 
A megszokottól eltérően ezúttal (ahogy ilyenkor minden évben lenni szokott) Mooney Valley már péntek este megalapozza a hangulatot, ugyanis magyar idő szerint 11:30-kor elrajtol a William Reid Stakes (Gr1; 1200 méter; 500 ezer ausztrál dollár összdíjazás), olyan klasszis sprinterekkel a mezőnyben, mint Hey Doc, She Will Reign vagy Secret Agenda.

Szombaton Rosehill szolgáltatja az izgalmakat, ugyanis Sydney-ben nem kevesebb, mint 5 (!) versenyt rendeznek a legfelső szinten, mely már két héttel a The Championships előtt jogosan rabolja el a lóversenyrajongók figyelmét, kétség kívül kiemelkedő színvonalat képvisel. Mind az öt futamot csakhogynem lehetetlen lenne részletesen beharangozni, röviden azonban ejtsünk róluk pár szót!

A főfutam címet a Golden Slipper viselheti, amely ugyan nem a legrutinosabb sztárok eoikus csatái közé tartozik, de 3,5 millió ausztrál dolláros összdíjazásával a világ legdrágább kétévesversenye, és 1200 méteren a tapasztalatlanság ellenére is rendre izgalmas befutókat láthatunk Written By és társai között.

Ehhez hasonló presztízst tartogat a George Ryder Stakes is, de ezúttal nem a népes mezőny miatt. Aki járatos az ausztrál galoppsportban, az pontosan tudhatja, kinek a neve fűződik össze szorosan a versennyel - pontosan, a zsinórban 23-szor nyerő, 2018-ban végre hivatalosan is a világ legjobb aktív lovának számító Winx, aki az elmúlt két évben uralta a mérföldes Gr1-versenyt, most pedig triplázásért lép pályára Rosehill-ben.
 
 
 
A jelenlegi legjobb csikó, Written By
 
Végezetül pedig nem mehetünk el szó nélkül a Hármas Korona második ága, a Rosehill Guineas mellett sem, ahol a Derby közeledtével ezúttal már 2000 méteren csapnak össze a kontinens legjobb háromévesei a 600 ezer dolláros fődíj minél nagyobb részéért - na meg persze az egyenes útért a Championships-re.

A cikk elején említett 6 Gr1-et pedig nem számoltuk el, ugyanis a felsoroltakon kívül további két királykategóriás versenyben izgulhatunk majd, de a lényeg valószínűleg már egyértelmű: senkinek nem érdemes kihagynia a fergeteges versenyanapo(ka)t!
 
Képek: newsapi.com.au, horsebetting.com.au
 
Facebook