Szupernap, szuperkancák

Ahogy az várható volt, egészen fantasztikusra sikeredett a rosehilli (és a Mooney Valley-i) versenynap.

 
 
Továbbra is a trónon

A főfutamokban két remek kancát ünnepelhettünk. Pénteken sprinthez mérten remek izgalmakat hozott a William Reid Stakes (Gr1) Mooney Valley-ban az esti versenynapon (a győzelmet végül az általunk nemrég bemutatott I Am Invincible fia, Hellbent kaparintotta meg fél hosszal), a java azonban csak ezután jött, ugyanis Rosehill-ben öt királykategóriás futamban mérettettek meg a telivérek.

Mindegyik csúcstalálkozót lehetetlen lenne egy cikkben részletesen bemutatni, így most mondhatni felrúgnánk az sorrendet, és csak a "fontosabb" versenyekkel foglalkoznánk részletesebben.

És ez esetben nem is kezdhetjük mással, mint a George Ryder Stakes-szel. Akik olvasták beharangozónkat, vagy járatosak az ötödik kontinens galoppvilágában, ők tudhatták, hogy nem kisebb név triplázására lehetett számítani, mint a világ legjobbjáéra, a fenomenális Winx-ére.

Ugyan a csodakancának ezúttal meg kellett dolgoznia a győzelemért Happy Clapper-rel és a hároméves Randwick Guineas-győztes Kementari-val szemben, de szűk egy hosszas előnnyel elsőként ért célba, ezzel

megszerezte zsinórban 24. győzelmét és 17. Gr1-trófeáját, mely utóbbi VILÁGREKORD!
 
 
 

(És sorozatnyerés terén és közelít, itt Black Caviar áll előtte a ranglétrán mindössze eggyel hosszabb, 25-ös szériával.)

"Ez egészen különleges, próbálok a földön maradni" - nyilatkozta elragadtatva trénere, Chris Waller. - "Én, akárcsak minden más sport- vagy lóversenyrajongó, nagyon büszke vagyok ma rá."
 
Mondjuk még pár számadatot?
 
- Több mint 16 milliót keresett eddig; 
- Zsinórban elért 24 győzelmét mind nagydíjban (stakes) aratta;
- 57 Group 1 nyerő hajolt már meg előtte;
- 1077 napja legyőzhetetlen. 
 
Megérdemelné, hogy sorainkon órákig méltassuk, de tovább kell lépnünk a versenynap másik kancahősére, nevezetesen Estijaab-ra (Snitzel), aki egy hihetetlen izgalmakat hozó befutóban fejhosszal elhozta a világ legdrágább csikófutamát, a Golden Slipper trófeáját, ezzel megszerzve első Gr1-sikerét.

Lovas, Brenton Avdulla alig tudott nyilatkozni a meghatottságtól: "Rengeteg kemény munka vezetett idáig, de azta', épp megnyertem a Golden Slipper-t! Sydney mára az otthonom, és ez a győzelem valami olyasmi, amit soha nem felejtek el."
 
 
 


A Golden Slipper-höz hasonlóan nagyon szoros lett a Rosehill Guineas (Gr1; 2000 méter) végjátéka is: beszédes adat, hogy az első és a tizenhetedik (!) ló között is mindössze 9 hossz volt a különbség - a győzelmet egyébként az ezzel első topsikerét ünneplő szürke D'Argento (So You Think) szerezte meg, hozva el ezzel Gr1 duplát a Waller-Bowman párosnak. A dobogó első két helyén pedig Waller idomítás.
 
Az ezzel azonos távú és besorolású Ranvet Stakes-ben a remek formában lévő Gailo Chop (Deportivo) realizálta esélyeit és kentrézett be a célba, a Gr1-ek sorát záró Galaxy Stakes-ben pedig In Her Time (Time Thief) bizonyult a legjobbnak, és a sprint ellenére magabiztosan, 3/4 hosszal lett első.

Hétvégén Ausztrália kicsit háttérbe szorul a Dubai Világkupa (és a Florida Derby) mellett, de csak hogy április 7-től az év egyik legnagyobb lóversenyünnepével gyönyörködtesse el a rajongókat, két héten keresztül: jön a The Championships!
 
Képek: Magic Millions twitter, ATC twitter
 
Facebook