Snitzel a csúcson

Van egyáltalán olyan lóversenyrajongó, aki ne ismerné az Arrowfield Stud szuperménjét?

 
 

Ausztráliában semmiképpen, különösen mostanában. Már 2017 áprilisában is méltattuk, mikor utódai bitorolták a Inglis Sires' Produce Stakes teljes dobogóját. Azóta azonban tovább növelte hírnevét, ugyanis amellett, hogy csikói változatlanul remekelnek a rövidebb távú évjárat-versenyekben, megérkezett a legjobbak közé Redzel, aki meghódította az ötödik kontinens sprintvilágát.

Fantasztikus örökítőképességét rövidtávfutók tekintetében pedig mi sem példázza jobban, mint hogy
 
a világ legdrágább sprintfutama, a The Everest, és a legértékesebb kétéves-verseny, a Golden Slipper (1200 méter) is az ő csikóinak javára dőlt el,
 
a hősök név szerint a már említett Redzel, valamint a kanca Estijaab.

Redoute's Choice 2002 augusztusi születésű fia hároméves korában maga is Ausztrália leggyorsabbjai közé tartozott: az Oakleigh Plate-ben 2006 februárjában Gr1-győzelmet ünnepelhetett, de további négy dobogós, vagy ahhoz közeli helyezése van a legfelső szinten 1000-től 1400 méterig terjedő távokon. Két szezonon át tartó versenykarrierje során 7 sikert jegyzett, és összesen bő 1 millió ausztrál dollárt keresett.

Az Arrowfield Stud-ban került felállításra apaménként, ahol eleinte ugyan döcögősen indult pályafutása, de ivadékai mára minden várakozást felülmúlnak. 2010-ben másodikként végzett a debütáló tenyészmének listáján, majd 2011-ben ugyanezt a helyezést ismételte meg a "másodévesek" között.

A kontinens legjobb 10 csődöre közé 2012-ben került be, és azóta változatlanul tagja az előkelő társaságnak. A csúcsra azonban csak a 2016/17-es szezonban ért fel, amikor abszolút tarolt:

Ausztrália bajnok apaménje lett, valamint legjobbként zárt mind a kétéves-, mind a hároméves csikók tekintetében.
 
 
 

Hogy fantasztikus teljesítményét legjobban kifejezhessük Önöknek, beszéljenek helyettünk a számok:

A 2016/17-es szezonban:

- 32 különböző kétéves csikója győzött versenyben
- 26 Stakes-nyerőt adott
- 16,220,135 ausztrál dollárt nyertek utódai

Karrierje során:

- 79 ivadéka lett Stakes-nyerő
- ebből 47 Group-győztes
- 13 Gr1-bajnokot adott
- csikói 10%-a minimum egyszer kiemelt versenyt nyert
- 17 utóda kelt el eddig 1 millió dollár fölötti áron yearling-árveréseken
- apja és nagyapja (Danehill) után már a család harmadik generációja, aki bajnok mén lett

Redzel a sprinterek fellegvárának királya, Russian Revolution szintén kiváló rövidtávfutó, Trapeze Artist középtávon évjáratának egyik legjobbja, Estijaab-nak pedig csak most következnek a legnagyobb próbatételek. Klasszis utódait még órákig sorolhatnánk, Snitzel pedig sikeresen - és megérdemelten - felért Ausztrália csúcsára.
 
Nyitókép: Arrowfield 
 
Facebook