Hajsza a rózsákért

Nem is oly rég bemutattuk a Kentucky Derby útjára tévedő korai csillagokat. A „kisderbyk” közeledtével újra vetünk egy pillantást azon fiatal háromévesekre, kik rózsatakaróról álmodozhatnak.

 
 
Promises Fulfilled 
 
A kétrészes derby-reménységek cikkünk után már 50-20-10-5 pontot kínáltak a legjobban teljesítőknek kvalifikáló futamok, míg múlt szombattól elkezdődött a nyertesnek 100 pontot kínáló versenyek sora is.
 
Előre el kell mondanunk, hogy a Godolphin talán idén sem fogja megszerezni az a hőn áhított Kentucky Derby trófeát: a többszörös Graded-győztes Avery Island ugyanis március 9-én sántán jött le a tréningpályáról Palm Meadows-ban, és azóta is a Rood & Riddle Lókórházban kezelik.
 
Persze nem zárhatjuk ki teljesen, hogy megnyerhetik a kupát: van ugyanis még egy feltörekvő lovuk. Enticed-et (Medaglia d’Oro) szándékosan hallgattunk előző cikkeinkben: bár kétévesen a májusi meccs helyszínén győzedelmeskedett Gr2-ben, hároméves debütálásán már 14 hosszal maradt le. Trénerét, Kiaran McLaughlin-t kétségek között hagyta, hogy kékvérűségét és feltételezhető tehetségét kamatoztatni tudja-e, mígnem március 10-én (egy nappal Avery Island „kihullása” után) a már mérföldes Gotham-ban (Gr3) újra szárnyakat kapott. Voltak pedig bőven ellenfelei: Free Drop Billy és Firenze Fire is a vert mezőnyben végeztek.
 
A Kentucky Derby kvalifikáló pontrendszerének listáját ma Noble Indy (Take Charge Indy) vezeti, ki küzdelemben nyerte Louisiana állam kisderbyjét. A WinStar Farm lova a februári Risen Star Stakes előtt oly rendetlenül és zölden viselkedett, hogy Elliott Walden (a WinStar elnöke) a jártatóban „hisztis kölyöknek” nevezte, és még a futamot is elvesztette, miután nem engedték ellenfelei az élre. A március 24-ei Louisiana Derby-ben már egymillió dollárért és 100 kvalifikációs pontért futott, és felnőtt a feladathoz Todd Pletcher idomítottja.
 
 
 
 
A Louisiana Derby-ben harmadikként futott be az általunk még be nem mutatott My Boy Jack (Creative Cause), ki amennyire jelentéktelen volt kétévesen a felkészítőkben, annyira kell mára számolni vele. Szezonnyitóján szintén harmadik McKinzie mögött, majd nem zavartatva magát a sártengertől, bő négy hosszal nyerte a Southwest Stakes-t (Gr3). Itt futotta sajnos élete utolsó versenyét Mourinho - március 12-én lábát törte tréningezés közben.
 
A 900 ezer dollárral dotált Rebel-ben Magnum Moon (Malibu Moon) őrizte meg veretlenségét. Egy Maiden és egy Allowance győzelemmel érkezett, és a favorit Solomini-t is maga mögött hagyta Todd Pletcher tréningezettje. Érdekessége, hogy nem versenyzett kétévesen, ami általában szerencsétlen mutató egy derby-lónak.
 
Floridában Quip (Distorted Humor) örvendeztette meg trénerét: Rodolphe Brisset vele aratta az első Graded-győzelmétTampa Bay Derby-ben (Gr2). Nem is tudjuk, kinek örüljünk jobban: a lónak, vagy William "Bill" Mott tanítványának. Ugyanebben az államban, de más pályán pedig Promises Fulfilled sokkolta a nézőket, mikor a célig vezette a mezőnyt a Fountain of Youth-ban (Gr2). Dale Romans idomítottja többek között az Év Kétévese, Good Magic előtt aratta meglepetésgyőzelmét, amivel elvarázsolta a galopprajongókat. Tovább fűzi a szálakat az a tény is, hogy Romans-nak a mén apja, Shackleford volt az első klasszikus győztese.
 
Bolt d’Oro és McKinzie párharcáról, Mendelssohn visszatéréséről és a japán bajnok kétes helyzetéről pedig már mind-mind szóltunk itt a Racing Portal-on.
 
Mostantól pedig, hogy a Louisiana Derby megnyitotta a 100 pontos futamok sorát, mindről külön beszámolunk – kezdve a hétvégi UAE Derby-vel a Dubai Világkupa Éjszakáján. Tartsanak akkor is velünk!
 
Fotó: @HR_Nation Twitter 
 
Facebook