XXIII. Dubai Világkupa

Bár rendeztek már egy Pegasus World Cup-ot az évben, de a nemzetközi lóversenyszezon elérkezett idei első igazi világkupájához. Ma startol Meydan gyöngyszeme, a Dubai Világkupa Éjszakája.

 
 
 
A világ legmeghatározóbb lóverseny nagyhatalmai majd' mind ellepték a sivatagot, hogy március 31-én a kilencfutamos keretet a földkerekség legfényesebb négylábú csillagjaival töltsék ki. A meseszép arab telivérek is helyet kapnak egyben, míg az angol telivérek a háromévesektől a 12 évesekig, 1200 métertől 3200 méterig méretnek meg. Az arabsokat nem számítva három Gr2-es és öt Gr1-es versenyszámban összesen 29 millió dollárt osztanak szét! Bár a világ legdrágább futamának címét már elorozták a sivatagi kupától, a legbusásabb díjazású versenynap jelzője alatt azonban még mindig erre az eseményre utal.
 
Nem hiába: USA, Írország, Anglia, Franciaország és Japán mind erős esélyekkel képviseltetik magukat – idén egyedül Ausztrália és Hongkong nagyobb szólamú jelenlétét hiányoljuk, de hát ők szokás szerint otthon is válogathatnak ezekben az időkben a klasszis futamokból. Előbbi mindössze két indulót ad az Al Qouz Sprint-be, míg utóbbi teljesen kihagyja az idei eseményt.
 
A fennkölt hangulatot most sok lehetséges címvédés is tetőzi, hiszen Second Summer, Vazirabad, Mind Your Biscuits és Vivlos mind ott lesznek, hogy duplázzanak - de a tavaly sikert ünnepelő trénerek is izgulhatnak idén új indulókkal. Bob Baffert például most West Coast-tal szeretné átélni tavalyi mámorát a Világkupában, bár két Breeders’ Cup bajnok is ellenfele lesz a nagy fináléban.
 
A részletes startlistát itt böngészhetik: ha mindegyiket egyesével elemeznénk, lefutnák a versenynapot, mire kedves Olvasóink végigolvassák.
 
 
 
 
A Világkupa Éjszakája arab fényűzéssel zárja a gyakorlatilag november óta tartó Karnevált és ezzel búcsúzik Meydan pompázatos versenypályája a szezon színpadjáról. Csütörtökönként világsztár futtatókat, trénereket és zsokékat láthattunk Dubaiban, de a finálé már a lovak minőségén sem spórol. Olyan telivéreket láthatunk most szombaton a sivatagban, akik egyébként a közelébe sem mennének: a ’90-es években megálmodott versenynap valósággá vált. Március végén Kaliforniától Japánig pénzt és időt nem sajnálva repülőre teszik a világ legjobb lovainak ez részét, hogy dollármilliókért versenyezzenek egymással a sivatagban egy olyan létesítményben, ahol egyébként nem lehet a helyszínen fogadni.
 
A hangulatra azonban ez nem tudja rányomni a bélyegét: a legdrágább lakosztályok, amik befutóra néznek, mind megtelnek; a nők kalapba és kisestélyibe, míg a férfiak frakkba és cilinderbe öltöznek – ha nem éppen csadorba és disdasha-ba - kortyolják a pezsgőt és ámulnak a tűzijátékokon. Táncosoktól a repülőgép bemutatóig mindenki megtalálhatja azt, ami elkápráztatja.
 
Magyar idő szerint az első futam 13:45-kor startol, és a névadó, 10 millió dolláros Világkupa 18:50-kor veszi kezdetét. A show pedig a mérkőzések között se áll le: lesz itt a hölgyeknek divatbemutató és „Style Stakes” nevezetű ruha-és kalapverseny. A nagy fináléról végül a híres énekesnő, Sia fog gondoskodni.
 
Az pedig biztos, hogy senki sem fog unatkozni…
 
Facebook