Dubai World Cup 2018 – baljós kezdet

A házigazda Godolphin csapata az idei Dubai Világkupa Éjszakájának ötödik versenyének startjánál rossz ómenekre hivatkozva akár csomagolhatott, és haza is mehetett volna, de szerencsére nem tették…

 
 
A nap egy része olyan lovak felemelkedéséről szólt, akikből sosem néztük volna ki a győzelmet egy ilyen nemzetközi szinten, és a főfutam is ezen stílusban zajlott le. Hiába voltak ott a táv-és borítás specifikus amerikai telivérek, hiába volt ott a Breeders’ Cup Distaff és Turf bajnoka (Talismanic egyébként elszomorító utolsó előtti helyen végzett), mégis Thunder Snow aratta le a babérokat – lealázva a mezőnyt a nap során duplázó Christophe Soumillon alatt. Az egy éve ugyanitt orrhosszal nyerte a Derby-t, most pedig egyből az élre állt, és meg sem állt, míg szűk hat hossz nem választotta el a célban Bob Baffert indulóitól. Ezzel a Godolphin a hetedik Dubai Világkupa trófeáját vehette át.
 
"Homokon vele általában nincs ilyen sebességünk, de ma ahogyan a kanyarba értünk, és magától az élre állt, akkor éreztem, hogy már nem fognak minket elkapni." - nyilatkozta a belga zsoké, ki meglepő módon első Világkupa győzelmét aratta.
 
 
 
  
Az Al Quoz Sprint és később a Sheema Classic is baljósan kezdődött a Godolphin-nak: mindkettőben visszahívták ugyanis állatorvosi vizsgálatra a startgéptől a futamok királykék dresszét viselő favoritját. A Sprint-ben el is veszették ütőkártyájukat Blue Point orrvérzése miatt, mikor a legnagyobb esélyekkel néztek a napi első győzelmük felé, de Jungle Cat kárpótolta őket egy bomba meglepetés győzelemmel. Ez meg is hozta az áttörést, és a királykékek dupláztak a két hatmillió dolláros turf-futamban: Dubai Turf-ben az a négyéves Benbatl (Dubawi) fosztotta meg a japán Vivlos-t a címvédéstől, ki a Karneválon bontogatta először igazán a szárnyait. Nyergében a mindössze 22 éves Oisin Murphy kuporgott. Sheema Classic-ban a „godolphinos” Hawkbill-t szólították vissza, miután szomszédjával összetűzésbe keveredett a startgépben és felágaskodásakor beragadt. Végül az állatorvos elengedte, így nem kellett újabb istállótársnak kárpótolnia a házigazdákat és William Buick sem vesztett el több lovaglást: Hawkbill (Kitten’s Joy) az előbbi drámán felhúzva magát start-cél győzelmet aratott a hatmillió dolláros futamban.  
 
És ha ez nem lenne elég, pályarekordot is írhatunk már Thunder Snow neve mellé. Csakhogy ez a nap végére már nem volt hírérték: a történelem egyetlen Világkupa Éjszakáján triplázó VazirabadGold Cup-ban, Mendelssohn bő 18 hosszas diadallalUAE Derby-ben, Mind Your Biscuits pedig a Golden Shaheen-ben írták újra az időrekordokat úgy, hogy utóbbi 400 méterrel a cél előtt még az utolsó helyen galoppozott.
 
 
 
Mind Your Biscuits és a totális amerikai dobogó a Dubai Golden Shaheen-ban.
 
 
nagyszabású versenynap alatt egy francia, egy ír és egy amerikai győzelem mellett öt sikert arattak a hazaiak - melyből négy a Godolphin és egy Dubai Koronahercege, ismertebb nevén Fazza neve alatt jegyzett. De hát ő is családtag. Nem szabad azonban elmenni a japánok négy helyezése mellett sem szó nélkül.
 
Ha egy valamit megtanulhattunk az idei Dubai Világkupa Éjszakája alatt az az, hogy néha nem muszáj klasszisnak lenni – épp elég, ha pont jókor futod életed legjobbját. Ebben pedig semmi rossz nincsen. Hisz ez lóverseny…
 
 
Képek: @DRC_Meydan Twitter 
 
Facebook