Florida hercege

Egy helyben feltörekvő reménység javára dőlt el a Florida Derby.

 
 
Nem sok esélyt adott a többieknek 
 
Március végeztével szokás szerint egyre fontosabb előfutamok döntenek a Derby-aspiránsok esetleges Churchill Downs-i indulásáról, és ezzel együtt egyre inkább körvonalazódik a rangsor az évjárat legjobbjai között az adott régiókban: a már lefutottak közül például a Louisinana Derby vagy az Emirátusok Derby-je.

És (bár a régiók legjobbjainak összehasonlításához sajnos legtöbbször semmilyen kiindulási alapunk nincs, így sokszor nem a ténylegesen legerősebb mezőny tevődik össze a Kentucky Derby-re) ezek közül is az egyik legfontosabb a Florida Derby, mely az előbb leírtak ellenére az Arkansas Derby-vel párban azért évről évre jópár később eredményes klasszist készít a "rózsák futamára" és a szezon hátralevő szakaszára is.

Az 1800 méteres futam Strike Power és Promises Fulfilled rohamtempójú vezetésével indult (az első negyed mérföldet kevesebb, mint 22 másodperc alatt teljesítették), de a hátsó egyenesen a mezőny többi tagja a nyomunkba eredt, és egyhamar utól is érte a duót.

A célegyenesbe már Mississippi és Audible kettőse hozta a lovakat, akik közül utóbbi különösebb megerőltetés nélkül lépett el, és magabiztosan szerezte meg eddigi legfontosabb győzelmét, míg másodiknak végül Hofburg ért fel Mississippi előtt, míg az eddig az évjárat egyik legjobbjának tartott Catholic Boy a csalódást keltő negyedik helyen kullogott be a célba.
 
 
 

A WinStar Farm Into Mischief-apaságú ménje ezzel a Holy Bull Stakes (Gr2) után a Gulfstream Park legfőbb tavaszi erőpróbáját is zsebre vágta, és szinte biztosan ott lesz a májusi Kentucky Derby-n.

"Ez átformálja a képet, egy rettenetesen izgalmas Derby van kilátásban" - nyilatkozta trénere, a Floridában majdhogynem egyeduralkodó Todd Pletcher. - "Ez lehet az alkalom, mikor [a Derby - szerk.] a szokásosnál több figyelmet kap majd."
 
Todd Pletcher és John Velazquez zsoké pedig mára szinte kéz a kézben járnak a legnagyobb floridai futamok győztesek körében (tavaly együtt ünnepelték az első közös Kentucky Derby diadalukat). Most szombaton pedig mindketten a Florida Derby történelmének legsikeresebb trénerévé és zsokéjává váltak 5-5 győzelemmel a nevük mellett - melyből négyet arattak együtt.

És bőven nem kizárt, hogy a lóversenyvilág szeme láttára épp Audible arathatja majd le a sikert Kentucky-ban, pedig a Holy Bull megnyerése előtt még csak fel sem merült a neve sehol. Pletcher pedig ennél már rövidebb idő alatt is röpített lovat a "sport legizgalmasabb két percének" elhódításáig, nem is olyan régen, az egy éve épp e futamban betörő Always Dreaming-et.
 
Nyitókép: America's Best Racing 
 
Facebook