Készülnek Kentucky-ba

Road to the Kentucky Derby a végéhez közeledik: a hétvégi három felkészítő közül a kaliforniai Santa Anita Derby és leányváltozata, a Santa Anita Oaks emelkedik ki.

 
 
 
A festői szépségű Santa Anita Park a nyugati part ékköve, napjaink egyik legnépszerűbb lóversenypályája az Egyesült Államokban: itt szervezték például a legtöbb Breeders’ Cup-ot. A most szombaton rendezett Santa Anita Derby & Oaks pedig az utolsó klasszikus-előfutamok egyike, ami még mindig meg tudta őrizni a Grade 1-es besorolását. A Derby maga is számos előfutammal rendelkezik, és az amerikai lóversenyzés legjavának egy részét nevelte ki. 1935 óta tíz későbbi Kentucky Derby- és köztük egy Hármas Korona bajnoknak jelentette ez az utolsó megállót a rózsák futamáig. De találunk olyan kékszalagos telivért is, kik mind vesztettek a kaliforniai „kisderby”-ben.
 
A kancák változatának érdekessége, hogy bő négy évtizedig kétévesek számára volt megtartva, majd csak 1986-ban formálták át a ma ismert Santa Anita Oaks-ra – ez idő alatt többször váltott távot, mint egy nő cipőt az Oscar-gálán. A ’30-as évekbeli alapításakor például csak három furlong-ig tartott, ami mindössze 600 méternek felel meg. A szombati kilenc fős mezőny azonban már 1700 métert fog megtenni.
 
A New York-i Wood Memorial és a kentuckyi Blue Grass Stakes is második éve lesznek Gr2-es besorolással rendezve. Előbbi igen hosszú históriával büszkélkedhetik, hiszen 1925 óta minden évben lefutják Aqueduct homokján, s négy Hármas Korona bajnokot készített. A Wood Memorial-ból azonban már 2000 óta nem került ki egy későbbi Kentucky Derby bajnok sem. A Blue Grass-szal és a Santa Anita Derby-vel együtt mindegyik ménfutam 1 millió dollárt oszt szét a leggyorsabbak között, és mindegyikben 1800 métert kell megtenniük az indulóknak.
 
A mezőnyök pedig tele lesznek ismerős arcokkal: a Santa Anita Derby-ben sajnos elmarad McKinzie és Bolt d’Oro visszavágója, mert előbbit sérülés miatt lejelentették és kihagyja így valószínűleg az összes klasszikust. A show azonban nem marad el, hiszen az elmúlt hetekben mindenki szeme egy Bob Baffert-trenírozáson ragadt: Justify nevű lova úgy favorit, hogy még nem futott pontrendszerbe foglalt versenyben, de nagyon nagy fölénnyel nyerte eddigi megmérettetéseit. Ő pedig ott lesz, hogy felvegye a versenyt Bolt d’Oro-val és öt másikkal.
 
A Santa Anita Derby napján pedig nem csak a lovak, hanem az emberek is megméretnek egymással a már hagyománnyá vált 5 km-es futóversenyen, ahol az indulók a startgépen keresztül vágnak neki a kilométereknek.
 
Magyar kezdési időpontok:
 
Wood Memorial 23:55
Blue Grass 0:23
Santa Anita Derby 0:30
Santa Anita Oaks 1:30
 
Fotó: @santaanitapark Twitter 
 
Facebook