A nagy finálé - 1. rész

Szombat hajnalban mindent megkaptunk az ausztrál lóversenyzéstől, amit csak kívánhattunk, sőt még annál is sokkal többet.
 
 

 
Beharangozónkban olvashatták, hogy a két felvonásos The Championships méltó nevéhez: micsoda parádés programmal kecsegtette a Randwick-be kilátogató nézőket, no és persze azon milliókat, akik a televíziók vagy a monitorok előtt követték végig a színpompás első kiadást. 
 
A négy Gr1-es futam mindegyike örökre emlékezetes marad számunkra, és mind-mind bizonyítja, hogy méltán tartják az ötödik kontinenst a lóversenyzés csúcsának világszerte.
 
Az egymillió dolláros Sires Produce Stakes-ben (1400 m) mindent megkaptunk, amit a versenyszervezők, a bukmékerek vagy a rajongók kívánhatnak. Két ló egyszerre zuhant célba, és amikor a célfotó az eddig nyeretlen (!) El Dorado Dreaming-et (Ilovethiscity) hirdette ki győztesnek a favorit Oohood ellenében, a bukiknak az arcára fagyott a mosoly, ugyanis a korábban 151/1-hez adott kétéves kancát még a start pillanatában is 81/1-hez kínálták, így a 2011-es Ranvet Stakes után (akkor Zavite nyert 101/1 hez) ez a második legdöbbenetesebb győzelem Randwick-ben.

Bő fél órával később mintha visszaforgatták volna az idő kerekét, hiszen itt is parázs végjáték döntött a 2400 méteres, és nem mellesleg 2 millió dolláros Australian Derby első helyéről. No, meg a versenyintézőség. Levendi (Pierro) és a favorit, a Victoria Derby nyerője Ace High a finisben kivált a többiek közül és a lóversenyzés minden szépségét felvonultató különelőadásba kezdtek. A célba érés után nem sokkal jött azonban a figyelmeztető hangjelzés, hogy a versenyintézőség vizsgálatot rendelt el, amit természetesen a televízió élőben mutatott. Tye Angland, Ace High lovasa a bírák előtt azt állította, hogy kollégája, Mark Zahra a finisben kétszer is „eltérítette” őket az egyenes iránytól és számukra emiatt úszott el a derbygyőzelem. A bírák azonban ezt nem vették figyelembe, így maradt a gyepen elért sorrend.
 
Sajnos Corey Brown komolynak tűnő sérülést szenvedett miután lezuhant The Lord Mayor-ről, így a hátralévő két Gr1-es futamban lemondani kényszerült lovaglásait. Mielőbbi felépülést kívánunk neki természetesen.
 
Levendi nagyon erős volt a futamban ezt mindenki láthatta. Nagy elismerésem az Ace High-nak, aki erősen harcolt, nagy csatára késztetett minket, de a szerencse ma a mi kezünket fogta” – mondta Peter Gelagotis tréner, majd a családjának mondott köszönetet, hiszen testvérével Manny-vel együtt trenírozzák a friss derbyhőst. A Nagy Pierro” ezzel már első idényében Derby és Oaks nyerőt adott.
 
Szintén csodálatos versenyt hozott a szupersztárokkal teletűzdelt TJ Smith Stakes (Gr1, 1200 m, 2,5 milo AUD). A szuperfavorit, Everest nyerő, Redzel ezer méteren át meglehetősen könnyedén mozgott. Már csak 100 méter volt hátra, amikor Trapeze Artist felért mellé, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott el is ment mellette. A derbyben második hely miatt szomorkodó Tye Angland arcára rögtön mosoly költözött és boldogan integetett a 19,832 megjelent nézőnek. És, hogy mi volt a futam slusszpoénja? Redzel-t apai féltestvére győzte le, hiszen Gerald Ryan idomítottja is Snitzel apaságú. Snitzel apamén teljesítményére nincsenek már jelzőink, nem véletlen, hogy a világ vezető szaklapjai ódákat zengenek róla. Mi is megtettük ezt március végén.

A végére maradt a hab a tortán. A Doncaster Mile (Gr1, 1600 m) előtt nem győztük kapkodni a fejünket. A jártatóba ugyanis csupa világsztárt vezettek be. Naná, hiszen ez a Melbourne Cup után Ausztrália legfőbb lóversenyünnepe, ide valóban csak a legjobbak fértek be.
 
 
 
Ezt a képet egyszer már közöltük "az Epsom" után. Webster jobbr
 
 
A kitartás kifizetődött - harsogják az ausztrál szaklapok, hiszen Happy Clapper (Teofilo) az elmúlt két esztendőben egyaránt második volt a hárommillió dolláros partiban, de szombaton minden támadást visszaverve a trónra ült. A "kék galléros bajnok" az a fajta ló, aki mindenki kedvence a hatalmas szupersztár, Winx mögött.
 
 
 
 
 
A győztes tréner szavai után az emberben az a gondolat merül fel: úristen, miért nem készül ebből a történetből egy film?
 
Patrick Webster: „Megnyerheted te a Golden Slipper-t, megnyerheted a Cox Plate-et, de kisgyermekként már arról ábrándoztam milyen érzés lehet Doncaster-t nyerni. Több mint 50 éve dolgozom Randwick-ben és mindig ez volt életem álma: győzni ebben a versenyben.
 
Happy Clapper Blake Shinn alatt egyébként versenyrekorddal nyerte a sztárparádét, ráadásul ő a kilencedik telivér aki „megcsinálta” az Epsom-Doncaster Mile duplát, a harmadik olyan induló az elmúlt 20 évben, aki legalább 57 kilóval futott, és 23 év után az első, aki hétévesen aratott sikert.
 
Happy Clapper eddig hétszer futott Winx ellen, mind a hét alkalommal második lett mögötte, háromszor Gr1-ben, de ennek ellenére a tervek szerint ott lesz jövő szombaton a Queen Elizabeth Stakes–ben. Naná, hiszen a második díj is 570 ezer dollár.
 
A Bajnokság első napja ezzel véget ért. A négy Gr1-es futamban 60 (!) induló volt - természetesen erre csakis Ausztráliában van példa - és 4-4 különböző zsoké és tréner sikerével zárult. Jövő szombaton jön az ausztrál lóversenyszezon nagy fináléja a második fordulóval, no és a csodakancával, Winx-szel. Ki ne hagyják!
 
Képek: Racing NSW twitter 
 
Facebook