Küzdelmes elő-klasszikusok

A Kentucky Derby és Oaks számos felkészítőjében már megszoktuk, hogy hosszak özönével értek célba a bajnokok – de idén mindenki ellenfelére talált.

 
  
Midnight Bisou 
 
 
A kaliforniai Santa Anita Park két Grade 1-es futammal várta a nagyérdeműt szombaton, és mindkettőben Mike Smith "hajtotta" célba a főszereplőt. A Santa Anita Derby és Oaks színpadán két olyan telivér ért csúcsra, amivel messze túlszárnyalták eddigi formájukat, de győzelmük nem volt drámai fordulat. A millió dolláros Derby-ben az a Justify (Scat Daddy) védte vissza Bolt d’Oro izmos támadását, ki eddig még csak egy Maiden és egy Allowance futamban remekelt - de olyan fényesen, hogy már az ország legjobbjának tartották akkor.
 
„Justify olyan természetes, és még csak most tanulja, hogyan kell futni. Megvan neki az a nagy, gyönyörű vágtaugrása… már-már Point Given-t idézi – egy hatalmas, sárga gőzmozdony. Azt tette, amiben reménykedtünk.” – nyilatkozta a nyolcadik Santa Anita Derby trófeáját elnyerő Bob Baffert.
 
Az persze a jövő zenéje, hogy egy olyan ló, aki mindössze három futamot tudhat a háta mögött, mit fog tenni, ha 19 ellenfél veszi körül Kentucky-ban.
 
 
 
 
Santa Anita Oaks-ban Midnight Bisou (Midnight Lute) az utolsó előtti helyről olyat zárkózott félúton, hogy a célegyenesre fordulva már szinte megnyerte a versenyt. Mike Smith elmondása szerint kicsit sem aggódott, mikor lemaradt az elején, de William Spawr tréner vérnyomása az egekbe szökött.
 
Az Államok más területein szintén a körmüket rághatták az indulók csapatai. New York-ban és Kentucky-ban is Curlin ivadékok aratták le a babérokat makacs ellenfelek ellen. A Wood Memorial-ban a nagy favorit Enticed küzdött nagyot, de Vino Rossi túl erős vetélytárs volt. Ez igencsak kellett neki: korai sikerei ellenére ugyanis rendre kikapott Floridában. Todd Pletcher ezzel egy kvartettet indít a rózsák futamában.
 
Blue Grass Stakes-re épphogy elolvadt a hó, kisütött a nap, és Good Magic újfent csúcsra ért. Az USA 2017-es Év Kétévese úgy látszik, mindig a legfontosabb pillanatokban kapja össze magát. Curlin ezzel jelenleg három fiút tudhat az illusztris Kentucky Derby mezőnyében.
 
A friss bajnokokkal (ha egészségük engedi) találkozni fogunk Kentucky-ban május 5-én. Addig pedig még két felkészítő van hátra, melyből gyakorlatilag csak az egyik számottevő. Jön ugyanis a patinás Arkansas Derby most szombaton! Tartsanak akkor is velünk!
 
Fotó: @SAPublicity Twitter
 
Facebook