Krónika – türelem rózsát terem?

A héten Ausztrália varázsolt el minket és Amerika sürgette a derby-évjárat megmutatkozását, de ezekről már mind beszámoltunk. Nézzük, mi történt még…

 

 Brad Cox tréner első Gr1-es győzelme.
 
 
Az USA-ban sorra futották a „kisderby”-ket, de a keretfutamok is rendre startgéphez szólították a legjobb lovakat. Kaliforniában az örök helyezett Hoppertunity kedvét derítették fel egy könnyed Gr3-as feladattal: Flavien Part csak nézegette, merre vannak az ellenfelek, de a hetedik évét taposó mén egy már kellő, biztos győzelem felé nyargalt hatszáz méterrel a cél előtt.
 
New York-ban a Todd Pletcher tréner duplázott a Gr1-es versenyekkel: a már korábbi cikkünkben említett Wood Memorial-ban és a Carter Handicap-ben (1400 m; $400,000) is az ő szívét melengették lovai. Utóbbiban a négyéves Army Mule (Friesian Fire) mindössze harmadik startjára aratta le a babérokat, az ellenfeleit egészen megszégyenítő stílusban. A türelem tényleg rózsát – avagy Gr1-et – terem, hiszen már kétévesen nagy reményeket fűztek a 825 ezer dolláros csikó felé.
 
A kapuit pénteken megnyitó Keeneland versenypályája kétszer is színpadra szólította a kancákat a legfelső szinten: a Madison-ban (1400 m; $300,000) Finley'sluckycharm igencsak kicentizte Kentucky állambeli veretlenségét. Twirling Candy ötéves lánya ugyanis olyan csatát vívott, mely inkább az ausztrálok kenyere – négy lovat láthattunk egyszerre a célban halandó szemekkel. Az Ashland Stakes (1700 m; $500,000) Monomoy Girl (Tapizar) bizonyította be, hogy ő a hároméves kancák között az egyik legnagyobb erő jelenleg Amerikában. Homokon. Gyepen ugyanis Rushing Fall, ki most szombaton a Gr2-es Appalachian-ben őrizte meg veretlenségét első startján azt követően, hogy győzött a Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf-ben.
 
 
Madison 
 
 
Ausztráliában pedig már javában készülnek a királynő újabb fellépésére: Winx nyilvános edzése a The Championships első napján ellopta a show-t, de nemsokára őt is látjuk futni… Addig is az ausztrál galopp legnagyobb alakjai az Inglis Easter Yearling Sale-n múlatják az időt, ahol két féltestvér lett az első árverési nap sztárjai. Hát persze a jelenleg piedesztálra emelt Snitzel ivadékairól beszélünk: Chirs Waller-hez A$ 1,300,000-ért kancacsikó, míg Gai Waterhouse-hoz A$1,200,000-ért méncsikó kerül a feltörekvő apaméntől. (Harmadik helyen a legdrágább csikók listáján egyébként Deep Impact lánya áll, akinek az anyja a Gr1-győztes Alverta – ő szintén Waller-hez költözik.)
 
A Darley ausztrál állomása pedig frissítette az idei fedeztetési díjait: Exceed And Excel-ért kell még mindig legmélyebben a zsebbe nyúlni, egészen pontosan A$82,500-ért. Érdekessége, hogy 2017-ben ez A$110,000 volt. Lonhro (A$55,000) mellett már fia, Impending is elérhető „mindössze” A$22,000-ért. Medaglia d’Oro és Vancouver most az Egyesült Államokban maradnak, de Ribchester (A$ 24,750) ott lesz, ha valaki új arcra vágyna. A többi csodás fedezőmént és díjaikat itt megtekinthetik.
 
 És a végére a nagy dilemma: „Tényleg, ezen gondolkozom 100%-ban. Minden nap – de még van egy pár hónapom őrlődni.” – nyilatkozta Frankie Dettori, kinek a nyakában liheg az európai szezon kezdete. Abban a szerencsétlenül szerencsés helyzetben van azonban, hogy ő a lovasa az öreg kontinens jelenleg két legmagasabbra értékelt lovának, nevezetesen Enable-nek és Cracksman-nek. John Gosden szerint az első alkalom, hogy a két szupersztár találkozni fog a pályán, az őszi Prix de l’Arc de Triomphe lesz. Addig pedig mi bőszen várjuk a visszatérésüket. Kedves Olvasóink: kit választanának?
 
Fotó: Twitter 
 
Facebook