Arkansasi utolsó dobás

A Kentucky Derby legutolsó komoly felkészítője érkezik hozzánk egyenesen Arkansas-ból. Akinek még nincs helye a rózsák futamában, most fordíthat sorsán.

 
A rekorder, hat győzelemmel rendelkező Todd Pletcher indulója: Magnum Moon. 
 
A ’30-as években alapított Arkansas Derby (1800 m; $1,000,000) rendre az egyik legerősebb előfutama a közelgő klasszikusoknak, ezért majd’ egy évtizede büszkélkedik a legmagasabb, Grade1-es besorolással. Érdekessége azonban, hogy több jövőbeli Preakness és Belmont bajnokot készített, mint Kentucky Derby hőst – 2015-ben azonban mind a hármat, hiszen az American Pharoah éve volt.

A Kentucky Derby pontrendszerébe is beleépített „kisderby” nem csak azért különleges, mert 100 pontot, azaz biztos indulást nyújt a győztesének; hanem mert miután a múlt héten hármat is futottak a milliós felkészítőkből, az Arkansas Derby egy héttel utánuk érkezik, ezért tekinthető ez…

…a mentsvárnak. A megkésetteknek, lesérülteknek, lázasaknak, vagy egészen eddig szerencsétlenül futóknak az utolsó esélye az arkansasi viadal. Erre az egy időpontra kell összekapnia magát az összes rózsatakaróról álmodozónak, hogy esélyük legyen megvalósítani az álmaikat. Tavaly például a rövid, de sikeres karriert megélő Classic Empire is kényszerpihenőből érkezett és váltotta meg jegyét. Az idei mezőnyben is még csak három telivér van benn a 20-as keretben: a pontrendszerben 12. 14. és 19. helyen álló Magnum Moon, Quip és Solomini. Hozzá kell tenni, hogy ők képviselik a legnagyobb esélyeket is.

Az idei Arkansas Derby ma, szombat éjjel (vagy már inkább vasárnap hajnalban) 1:18-kor startol Oaklawn homokján. Lássuk, ki készül Curlin és a Fáraó nyomdokaiba eredni!
 
Fotó: @OaklawnRacing Twitter
 
Facebook