A nagy finálé - 2. rész

A The Championships második versenynapja sem okozott csalódást.

 
 
Ahogy azt várhattuk, és ahogy évről évre történik, ezúttal is fergeteges csatákat hozott a Royal Randwick-ben rajtoló négy Group 1-es csúcsfutam.

A Gr1-ek sorát a kancák nyitották az Australian Oaks-ban, ahol a legjobbkor meginduló Unforgotten rögtön megalapozta a hangulatot a nyerő Chris Waller - Hugh Bowman párosnak. Fastnet Rock lányának a célegyenesben útja nyílt, és megrohamozta az addig vezető Hiyaam-ot, akit az utolsó 50 méteren beért, a célba pedig már egy teljes hosszal előtte galoppozott be.

Fél órával később a Waller - Bowman duó azonban még nagyobb izgalmak előtt állt: Winx zsinórban 25. győzelméért állt starthoz a Queen Elizabeth Stakes-ben, olyan klasszis lovak ellen, mint a csúcsformában levő Gailo Chop vagy a Champonships első felvonásán már ünneplő Happy Clapper.

A sikerhez azonban kétség sem fért: a királynő könnyedén körözte le a középen elől maradó Gailo Chop-ot, ezzel beérve elődje, Black Caviar sorozatnyerési rekordját!
 
 
 

Annyiszor méltattuk már sorainkon Street Cry káprázatos lányát, ezúttal beszéljenek inkább helyettünk a számok, melyek tökéletesen lefestik, mennyire hihetetlen is ez a széria:

eddig felfoghatatlan, 18 Gr1-győzelmet aratott
 
18,374,950 ausztrál dollárt nyert
átlagosan szűk 3 hossz előnnyel ért célba
legnagyobb osztaléka is csak 4.60 volt
átlagos szorzója 1.66
4 versenyben duplázott és 3-ban triplázott

A szenzáció előtt még maga Peter Moody, a nagy Black Caviar trénere is elragadtatva állt: "Ő [Winx - szerk.] egy nagyon különleges ló. Jobban élvezem az ő versenyeit nézni, mint tettem ezt Black Caviar-ral, és gondolom Chris [Waller] is így lesz vele, ha a következő szupersztár nem az ő kezei közül kerül ki."

Amikor Winx a győzelme után visszatért a zsúfolásig telt (25,822) tribün elé a hangszórókból a U2 világslágere, a Beautiful Day, azaz a gyönyörű nap üvöltött. Később a 25. kapcsán megkértek 25 abszolút világsztárt az ausztrál lóversenyzés szakmai berkeiből, hogy egy mondattal jellemezzék a csodakancát: legtöbbjük a közhelyek mellett szinte semmi értelmeset nem tudott kinyögni, de többen (pl. Peter Snowden, John O'Shea, John Thompson, Ray Thomas, Lindsay Murphy, Chris Symons) azt mondták: sosem láttak hozzá foghatót, pedig Black Caviar is ebben az évezredben futott már.
 
Winx átírta a történelmet, de ezzel nem ért véget a győzelmek sorozata Waller számára, ugyanis rögtön ezután Who Shot Thebarman szállította a triplát a Sydney Cup-ban. Yamanin Vital fia egy évvel azután, hogy tavaly felbukott a randwicki pályán, majd az újrafutásban a második helyet szerezte meg, ezúttal felállhatott a dobogó tetejére.

A 3200 méteres futam egyébként sokkal szorosabb befutót hozott, mint vártuk: a célba a nyerő és a második Zacada szemmel nem is látható különbséggel érkezett be, de az őket követő két ló is másfél hosszon belül helyezkedett.
 
 

A napot a kancák mérföldes Legacy Stakes-je zárta. Chris Waller helyett ezúttal kivételesen a Godolphin örülhetett, mikor Alizee (Sepoy) az aznap már jópárszor bevált taktikával kívül támadva szintén a legjobbkor került élre, és szeptember után begyűjtötte pályafutása második Gr1-trófeáját.

Szenzációkban tehát nem volt hiány - a The Championship ezúttal is a már megszokott fergeteges izgalmakkal és presztízzsel búcsúzott, méltóképpen lezárva a hihetetlen őszi ausztrál robogást.
 
Képek: Magic Millions twitter 
 
Facebook