Dubai World Cup

Ámulj világ. Fantasztikus, jelzőkkel aligha illethető versenynapot követően véget ért a dubaji galoppszezon.


Világszerte 100 milliók követték nyomon a televízió és az internet révén a Világkupa napjának 8 futamát.   Egy csodálatos versenynap utórezgésit kívánom megosztani önökkel az elkövetkezendőkben. Elsőként természetesen a legfőbb információ: A brazil tenyésztésű Gloria De Campeao (T. Pereire) nyerte a 10 millió dolláros álomfutamot. Harmadik próbálkozásra ért a csúcsra a Franciaországban készülő telivér, hiszen 2008-ban nyolcadik, míg tavaly második volt a Világkupán.

Az Al Quoz Sprint futam előtt a fiatal, amerikai Joe Talamo nyilatkozott a varázslatos estéről, pályáról és elmondta mennyire boldog, hogy itt lehet. A befutás után aztán a Hong Kong-i tulajdonosok voltak boldogok. Nem is palástolták érzelmeiket. Egymás nyakába ugráltak Joy And Fun győzelme után.
 
Al Quoz Sprint (Group 3) (Turf)

1. Joy And Fun (Jockey: D. Boyle) Trainer: D. Cruz
2. Fravashi (A. Ajtebi), S. bin Suroor
3. California Flag (J Talamo), B. Koriner

A Godolphin Mile-ban a héten trénernek kinevezett Al Zarooni első győzelmét aratta. Calming Influence-t viszonylag magabiztosan vezényelte haza Ajtebi.
 
Godolphin Mile (Group 2) (Tapeta)

1. Calming Influence (A. Ajtebi) M Al Zarooni
2. Green Coast (T P O'Shea) D. Watson
3. Skysurfers (T Durcan) S. bin SuroorAz Emirátusok Derbyjében az egész karneválon a másodhegedűs szerepébe kényszerülő De Kock fantasztikus sikert aratott.  A Derby győztes Musir-t (Soumillon) istállótársa, Raihana (K. Shea) követte a célban. Csak mögöttük érkezett a két bin Suroor idomítás Mendip és Enak.

UAE Derby (Group 2) (Tapeta)

1. Musir (C. Soumillon) M de Kock
2. Raihana (K. Shea) M de Kock
3. Mendip (L. Dettori) S.bin Suroor

Golden Shaheen futamában, először láttam élőben versenyezni a félelmetes hírű Rocket Man-t.  Mikóczy Zoli helyében nem tartanék tőle.  Második lett a mamutdíjazású futamban, de ő Overdose-zal ellentétben teljesen másként versenyez.  Nem áll rögtön az élre. Közel a vezetőkhöz helyezkedett, és a végén tényleg úgy jött, mint a TGV, de ez most csak a második helyhez volt elég.  Szerény véleményem szerint, ha Overdose azon a szinten folytathatja, ahol korábban abbahagyta a szingapúri szupervágtázó SEM lesz rá veszélyes. (Persze rögtön hozzá kell tenni: ezt a versenyt Tapeta felületen futották) Ha..  Illene azonban a nyerőről beszélni. Garrett Gomez sem epizódszerepért utazott a sivatagi városba, ugyanis a Kinsale King nyergében fél hosszal érte el előbb a célt, mint Rocket Man.

Dubai Golden Shaheen (Group 1) (Tapeta)

1. Kinsale King (G. Gomez) Carl O'Callaghan
2. Rocket Man (R. Fradd) P B Shaw
3. One World (D Beadman) J S Moore

Az általam legjobban várt párharc hozta a nap legnagyobb meglepetését. Itt Al Shemali győzött, de azt hiszem a helyezések a döbbenetesek. Take The Points 6., Good Ba Ba 8., Presvis 11., Alexandros 14.  Alaposan melléfogtam tehát az önöknek beharangozott Presvis-Alexandros csatával, de kíváncsi lennék világszerte hányan találták el ezt a befutót. Itt a favoritok totális csődöt mondtak tehát, és Angliában a nyerőre 40x-es pénzt fizettek. 
„Ez életem legszebb napja. Edzői pályafutásom csúcsa” - nyögte ki nagy nehezen a könnyeivel küszködő Al Raihe mester.
„Nagyszerű verseny volt.  Nem kellett aggódnom és utam is volt.  Versenyzői karrierem legfontosabb győzelmét arattam, amiért hálával tartozom az egész csapatnak.” - ezek már Ffrench szavai.

A szuperfavorit Presvis beszorult. Terry Spargo is említette a közvetítésben. Hogy ez zsokéhiba vagy sem azt döntsék el a szakemberek. Mindenesetre Cumani mester higgadtan értékelt: „Ez lóverseny. Rövid az egyenes és 16 lovas mezőnyben ilyesmi bármikor megtörténhet”

Dubai Duty Free (Group 1) (Turf)


1. Al Shemali (R. Ffrench) A Al Raihe
2. Bankable (K. Shea) HJ Brown
3. Imbongi (C. Soumillon) M De Kock


 Baroness Lloyd-Webber és Dar Re Mi
 
Következett az európai lóversenybarátok által legjobban várt futam.  A 2400 méteres Classic, ahol a sors igazságot szolgáltatott a Webber házaspárnak. A (nyugodtan írhatom) elcsalt párizsi győzelem (illetve vereség) után az öt éves kanca a csúcsra ért. Képességeit pontosan ismertük, hiszen csak Conduit és Presious Passion verte a BC Turfben, de tegnap végre nyerőként vezethette vissza lovát a szimpatikus Gosden mester.  Jól fut a japán tenyésztés, Buena Vista és Spanish Moon is, de a rózsaszín dresszesek ülhetnek diadalt.
 


Dubai Sheema Classic (Group 1) (Turf)

Dar Re Mi (W. Buick) J. Gosden
Buena Vista (O. Peslier) H. Matsuda
Spanish Moon (R. Moore) Sir M. StouteHétfőn mikor megjelent a részletes program nem értetettem miként lehet 70 perces szünet a két utolsó futam között. Aztán rádöbbentem. A szervezők olyan látványos gálaműsorról gondoskodtak amilyenekhez foghatót az olimpiai megnyitókon láthatunk. Sajnos ennek a fantasztikus show-nak éppen akkor lett vége, amikor az Eurosport (4 perces késéssel) a helyszínre kapcsolt, így a tv nézők egyetlen pillanatot sem láthattak az egészből. (Pedig fantasztikus képeket mutattak nekünk, többségét a levegőből, egy helikopterről.) Nehéz lenne jellemezni az előadást, de engem leginkább egy Jean Michel Jarre performance-ra emlékeztetett, amikor is a dübörgő zenét fantasztikus fényjáték és lézer show egészíti ki.  (Közben bevágták a zsoké öltöző képét, ahol a lovasok  némelyike szájtátva nézte az előadást ) Amikor aztán kialudtak a fények és az egész monumentális létesítmény sötétbe borult, a helyi műsorközlő e szavakat intézte a nézőkhöz: Hölgyeim és Uraim. Most pedig itt az idő, hogy lefussuk a versenyek versenyét a Dubai World Cup futamát.
 


A verseny aztán méltó volt a körítéshez. Az egész világsajtó thrillerként írt a végjátékról, de elöljáróban le kell szögezni, itt is leszerepeltek a szuperfavoritok.  Gio Ponti talán még elfogadható negyedik helyezést szerzett, de Gitano Hernando hatodik, Twice Over tizedik, Red Desire tizenegyedik és legfőképp Vision D'Etat tizenkettedik helye mindenképpen a meglepetés kategóriájába tartozik. Érdemesebb viszont a főszereplőkről beszélni: Gloria a verseny nagy részében vezetett és annak ellenére megnyerte a futamot, hogy a győzelme centiken múlt. A talán kevésbé favorizált Allybar és Lizard's Desire nagyon közelített hozzá a végén, de orrhosszal a tavalyi második érte el elsőnek a célt. A jártatóban, a tulajdonosok abban a pillanatban elkezdték lengetni a brazil zászlót, míg a lovasok körében egy meglehetősen komikus jelenet alakult ki.  A középen érkező Ajtebi ugyanis azt mutatta Kevin Shea-nek, hogy „Te nyertél öreg". Erre Shea elkezdett ünnepelni, de ekkor még nem közölték az hivatalos eredményt.

A brazil zsoké szavai: „Úgy éreztem nyertem, de mikor az ünneplő Kevinre pillantottam azt gondoltam magamban: Tiago maradj csöndben és majd meglátjuk” (Nem sok volt a tét mindössze 4 millió dollár.  :-))  Ugyanis ennyi a két díj közötti különbség)   Amikor aztán közölték a hivatalos befutási sorrendet Shea arcára fagyott a mosoly: „Nagyon keserű pirulát kellett lenyelnem, de hát előfordul ez a lóversenyben. Különösen fájdalmas, hogy két második helyezést szereztem ma”

Dubai World Cup (Group 1) (Tapeta)

1. Gloria De Campeao (T. Pereira) Pascal Bary
2. Lizard's Desire (K. Shea) M De Kock
3. Allybar (A. Ajtebi) Al ZarooniA győztes lovas szavai: „A ló megérdemelte ezt a győzelmet, hiszen egész évben jól teljesített. Az Al Maktoum Challenge szerencsétlenül alakult számára” (ott Red Desire verte-sa.)

Gloria De Campeao 2007-ben költözött Chantilly-ba Pascal Bary-hez. „Nagyszerű teljesítményt nyújtott. Ha élre áll nehéz őt megverni, mert nagyon szeret küzdeni. Sosem adja fel.” – mondta Bary.

A lónak egyébként Svéd tulajdonosa van, ugyanis Stefan Friborg áll az Estrela Energia Stables mögött. Így az Emirátusokban egy svéd tulajdonos, Brazíliában tenyészett lova győzött, brazil zsokéjával egy francia tréner irányítása alatt.
 
"A mai nap egy mérföldkő  az Egyesült Arab Emírségek történetében, hiszen nem csak a 15. Dubai World Cup-ot rendezzük meg, hanem a puzzle utolsó darabja is a helyére került. Meydanben hazánk öröksége és jövője találkozik." - mondta őfelsége Mohammad Bin Rashid Al Maktoum.


Ez volt tehát a világ „legdrágább” versenynapja. Remélem jól szórakoztak. Most már jöhetnek a kiemelt futamok Európa versenypályáiról is.

Összes fotó: AP  A versenyek videói az EmiratesRacing.com-on tekinthetők meg.

document.getElementById("J#1368752856bl28a36be1").style.display = "none";
 
Facebook