Bombaerős csapat Pozsonyban

Ahogyan azt már a korábbi években megszokhattuk, parádés mezőnyök, sztár lovak és lovasok jellemzik majd idén is, a jövő vasárnap megrendezésre kerülő Turf Gálát.

 

 

A futamok beharangozóját majd csak azon a hétégén olvashatják. Remélem akkor is meglátogatják majd a Racing Portált, hiszen az a hétutó 2009 legfontosabb „galopphétvégéje” lesz. Tudniillik a Belmont Stakes mellett, akkor futják pl. a világ első számú lóverseny futamát az Epsom Derbyt, majd másnap a galloknál vetélkednek a háromévesek a kékszalagért.

Most azonban néhány szót óhajtok leírni, az utóbbi évek egyik legerősebb „Magyar Csapatáról” akik a Turf Gálára készülnek.

A legmagasabban díjazott futamban (Veľká cena Slovenska - rovina Gd-1, 4-ročné a staršie kone, 2400 m, 30.000 EUR) Hód Komédiás képviseli színeinket. Nincs könnyű helyzetben, a Bábolnai Díj nyerője, hiszen a startnál ott lesznek Saldenzar örök ellenfelei. Camill, Tempeltanzer, Colorado Kid vagy éppen a régió határain kívül is bizonyító Ryan.

A Kincsem Parkban többen kérdezik tőlem, hogy miért nem indul Dr Guru a Derbyben? A válaszom mindig ugyanaz: a sprinterek ritkán futnak a legnagyobb versenyben. Viszont a Nemzeti Díj nyerője most indul először, sprint távon azóta, hogy tavaly szeptemberben megnyerte a Graf Nikolaus Esterhazy Memorial futamát a patinás Freudenau pályáján. A Cena Ministerstva pôdohospodárstva (SR rovina Gd-1, 3-ročné a starsie kone, 1200 m, 29.000 EUR) futamának mi vagyunk a címvédői is, hisz ki ne emlékezne tavaly kettős magyar győzelemmel ért véget a futam, és a lelátón többször is felhangzott a RIA-RIA-HUNGÁRIA. A három éves mellett Spinning Crystal és To The Dance képviseli a színeinket. Dr Gurura visszatérve. Neki sikerrel kellene megoldania ezt a feladatot, hiszen információim szerint, a tulajdonosok ennél jóval komolyabb erőpróbák elé szeretnék állítani az idei évben Kovács Sándor idomítottját.

 

 

A három évesek kritériumában (Starohájske kritérium rovina Listed, 3-ročné kone, 2000 m, 18.000 EUR) a két Ribárszki idomítás küzd meg egymás, és természetesen a többi ellenfél ellen. Boheme Wango-t alig látni a Kincsem Parkban, míg Dethrone a Soumillonnal kivívott orrhosszas győzelem után, negyedik volt a Nemzeti Díjban.

Azt hiszem a legnagyobb várakozás itthon a Cena Scottish Rifla (rovina Listed, 4-ročné a staršie kone, 1800 m, 11.000 EUR) futamát előzi meg, ahol az utóbbi két év Millenniumi Díj dobogóját kisajátító három telivér sikerében bízhatunk.  Steady As A Rock természetesen Pozsonyban is toronymagas favoritja futamának, de Ő még adós a jó külföldi szerepléssel. Saldenzar viszont nagyon ismeri a pozsonyi pályát. Ne feledjük, idén már pályarekordot futott ott, és épp ezen a távon. Atheneum Budapesten nagyon messze volt a két klasszistól, itt javíthat. A futamban ott lesz Brahy, Proud Boris és Ypsilon King is.

Önök is láthatják, szinte minden futamban győzelmi esélyekkel indulnak a magyar tréningben álló lovak. Magam csak egy dologban bízhatom: a szombati, budapesti versenynap után, június 7-én, vasárnap délelőtt minél többen indulnak el Pozsonyba, hogy a helyszínen szurkoljanak a legjobb telivéreinknek.

Racing Portal©  - Sereg András             Fotók: Patyus Ferenc

 

 
Facebook