Frank "Pancho" Martin

Frank "Pancho" Martin (1925. december 3 - 2012. július 19.) kiváló tréner.

 
 
 
 
 
Martin Kubában, Havannában született és nőtt fel. 12 éves korától már lovakkal foglalkozott, majd 4 évvel később már trénerkedett. 1951-ben költözött New Yorkba. Első nagy győzelmét az Államokban nyolc évvel később aratta. Manassa Mauler nyerte a Wood Memorialt. Karrierje csúcsán a 70-es években volt, amikor is Jockey Club Gold Cup-ot, Santa Anita Derby-t és több rangos nagyversenyt nyertek lovai. 1971-ben, 1973-ban, 1976-79 között, és 1981-ben ő volt New York állam vezető trénere. 1981-ben iktatták be a National Museum of Racing és a Hall of Fame tagjai közé, három évvel később pedig megnyerte karrierje első és egyben utolsó Breeders' Cup trófeáját. Outstandingly győzött a Juvenile Fillies-ben.
 
 
 
 
Martin legemlékezetesebb és legkedvesebb lova Sham volt, aki valószínűleg hármas korona nyerő lett volna, ha nincs Secretariat. Mind a három Triple Crown versenyben ő volt ugyanis a második. Martin a Secretariat film kapcsán nehezményezte, hogy a rendező nagyon rossz színben tüntette fel őt, amit Nestor Serrano meglehetősen hitelesen alakított. (Nem kevés kritikát kapott ugyanis a mozipremier után)  Pontos győzelmeinek száma nem ismert, de valahol 3300 körül lehet. A mogorva külső jószívű nemes jellemet takart. Martin pl. vásárolt egy éttermet ahol senkit nem engedett fizetni. Persze később ezt el is kellett adnia, de úgy vélem ez a tette igazán jellemezte őt. Unokája Carlos Martin szintén trénerkedik New Yorkban.

46 éve hű társa Charlene, fiai Frank Jr. és Greg, lányai Charlene és Margaret mellett 7 unokája gyászolja. Temetésére St. Thomas the Apostle templomban West Hempstead-ben, NY kerül sor jövő pénteken. Nyugodjék békében.
 
Facebook