Colin Sidney Hayes

Mai napig világrekorder!

 

 

 
1924 februárjában született a Dél-Ausztráliai Semaphore kikötővárosban. Kezdetben hegesztőként dolgozott, azonban a lovak iránti szeretete hamar elragadta, ennek köszönhetően megvásárolta első lovát, Surefoot-ot. Amatőrlovasként versenyzett vele, legjobb helyezésük az 1948 Great Eastern Steeplechase versenyben elért harmadik hely. E sikere arra ösztönözte, hogy bővítse telivér állományát: így megalapította a Surefoot Lodge versenyistállót. 
 
Az első Adelaide premiership versenyét 1956-ban nyerte, és elhatározta, hogy tréneri tevékenységét kiterjeszti tenyésztés irányába is. 
 
Nem sokkal ezután Hayes szindikátust alapított. Társaival megvásárolták az Adelaide-től északkeletre fekvő Lindsay Park-ot. Ez a 800 hektárnyi terület kiváló minőségű legelőkkel és istállókkal valamint egy gyönyörű 38 szobás kúriával állt rendelkezésére, mely 1840-ben épült. 
 
Hivatalosan 1970-ben kezdték meg a munkát, és az elkövetkező 29 évben az egyik legsikeresebb tenyésztő és tréningközpont vált belőle.
 
Nevéhez köthető az olyan híres-neves lovak trenírozása, mint „a nagy” Zabeel, valamint Dulcify aki megnyerte az Ausztrál Derby-t,- Cup-ot és a Cox Plate-et is. 
 
 
 
 
 
Természetesen Ausztrália legnagyobb versenyében, a Melbourne Cup-ban is győzött két alkalommal, de az ikonikus kupa mellett még számos trófeával büszkélkedhet olyan nagyversenyekről, mint például a Caulfield Cup, vagy Newmarket Handicap.  
 
Mindkét fia (David (a képen bal oldalon) és Peter (jobb oldalon) tréner lett, bár utóbbi sajnos elhunyt repülőgép szerencsétlenség közepette 2001-ben, amikor is apját a Hírességek Csarnokába választották. Hogy miért? Mert pályafutása során 5333 versenyt nyert, közte 524 black-type futamot. 28-szor volt trénerchampion Adelaide-ben és 13-szor Melbourne-ben, de ha ez még mindig nem lenne elég:
 
1982. január 23-án állította fel a máig is álló világrekordot, amikor is egy napon 10 nyerőt nyergelt fel.
 
 
Kép: Herald Sun
 
Facebook