William "Bill" Clift

Valakinek el kell kezdeni. Cikkünkben bemutatjuk az első 1000 és 2000 Guineas-t nyerő zsokét.

 
 
  
 
William Clift 1762-ben született egy angol faluban Wentworth-ban, Rockingham őrgrófja birtokán. 1765-ben Nagy-Britannia miniszterelnökévé választott őrgróf póniversenyt rendezett a birtokán, melyre Clift-et kérte fel, hogy képviselje a versenyen. Miután Ő meggyőzően megnyerte a futamot meghívást kapott a gróf magánistállójába. Christopher Scaife tréner keze alatt kitanulta a mesterséget.
 
Sok neves patrónusa volt, akiknek köszönhetően hamarosan Derby győzelmet ünnepelhetett 1793-ban. Waxy (Pot-8-Os – Maria) a kiváló származású mén segítette hozzá a trófeához. 
 
Következő klasszikus sikerére 7 év múlva került sor, szintén Pot-8-Os ivadék (Champion) hátán ismét Derby-t nyert és még a StLeger-t is. Itt még nem beszélhetünk Hármas Korona nyerőről, hiszen az első ág még hiányzott.
 
2000 Guineas-t 1809-ben futották először. Bill megnyerte azt is.
 
Természetesen a kancák sem maradhatnak ki a sorból. 1000 Guineas 1814-ben hívták életre Bill ismét bebizonyította, hogy korának egyik legjobb zsokéja és rögtön duplázott hiszen az 1815-ös kiadást is megnyerte.(Charlotte és Filly by Selim)
 
Clift utolsó klasszikus győzelmére 1819-ben került sor,
 
összesen 5 alkalommal nyerte meg az Epsom Derby-t, és ő volt az első zsoké, aki mind az öt angol klasszikust megnyerte.
 
1840-ben halt meg 78 évesen.
 
A képet a Wikipédiáról vettük át. 
 
Facebook