Etienne Livingston de Mestre

1832-ben született Sydney-ben, édesapja francia üzletember volt. Korának egyik legnagyobb trénere, 30 éves karrierje során hatalmas hírnevet szerzett lovainak köszönhetően.

 

 

 
Melbourne Cup-ot a világ egyik legnagyobb versenyét 1861-ben rendezték meg első alkalommal. Etienne úgy döntött, hogy 5 éves ménjét Archer-t próbára teszi a 17 lovas mezőnyben. A kiváló telivér végül győzött és így ő a verseny első hivatalos nyerője, következő évben pedig meg tudta ismételni ezt a hatalmas sikert. Nyolc hosszal nyerte újból a Cup-ot, ezt a mai napig csak egy ló tudta megközelíteni (Rain Lover aki szintén nyolc hosszal verte a mezőnyt 1968-ban).
 
Archer sikerei után sem állt meg Etienne szerencséje. 1867-ben (Tim Whiffler), 1877-ben (Chester), 1878-ban (Calamia) szintén az általa idomított lovak nyerték meg a Cup-ot.
 
Ezzel az öt nyerővel egészen 1977-ig ő volt a csúcstartó tréner a Melbourne Cup történelmében.
 
Végül Bart Cummings előzte meg aki ebben az évben aratta hatodik győzelmét (2008-ban pedig a 12.-et).
 
Nem csak itt aratott diadalai hozták meg neki a hírnevet: még sok ausztrál nagyversenyen ért el kimagasló eredményt.
 
Legnagyobb sikerei:
 
Randwick Plate (6 győzelem), V.R.C. (Victoria Racing Club) Derby (3), A.J.C. (Australian Jockey Club) Derby (4), A.J.C. St Leger (4), A.J.C. Queen’s Plate (8), Australian Plate (3).
 
A kupák mellett a gyermekeit is „halmozta”, hiszen felesége éppen egy futballcsapatnyival ajándékozta meg, és még házasságán kívül is született egy, azaz éppen egy tucatnyian viszik tovább a nevét. 1916-ban, 84 évesen halt meg Ausztráliában.
 
Kép: Wikipédia
 
Facebook