90. Prix de l'Arc de Triomphe - első rész

Minden lóversenyszerető tudja szerte a nagyvilágban: ha október első hétvégéje, akkor Párizs, Bois de Boulogne, Longchamp és Prix de l'Arc de Triomphe.  

 

 
A hétvégéről igazán csak szuperlatívuszokban beszélhetünk.  A főverseny pénzdíja az egész világot beleértve a legnagyobbak közé tartozik, a program káprázatos, a gyönyörű francia nők, a finom francia pezsgők pedig fokozzák a hangulatot.  Azon lóversenybarátok, akik Párizsban járnak, aligha mulasztják el, átélni a longchampi hangulatot, és a pályán látni a világ, de főként Európa legjobb lovait.  
 
A múltról és a történelmi tettekről már említést tettünk az elmúlt években, így most csak röviden összefoglaljuk mindezt: A verseny (az ARC) történelme 1863-ra datálódik. Ekkor kiírtak egy versenyt a The Grand Prix of Paris-t Duke of Morny kezdeményezésére. A cél az volt, hogy összehozza a legjobb hároméveseket a világ minden tájáról. A nyitott futamban minden fajtájú ló részt vehetett. 1920-ban a The Committee of the Society of Encouragement (A Bátorítás Társaság Tanácsa) megalkotta a Prix de l'Arc de Triomphe-ot.  A verseny a nevét a híres párizsi Diadalívről kapta, amely a Franciaországért harcolóknak állít emléket.  Az első Prix de l'Arc de Triomphe-ot, 1920. Október 3-án futották, ahol 150.000 FF volt az első helyezett pénzjutalma. A győztes ló, a 3 éves Comrade volt F. Bullock-kal a nyergében. Később természetesen a versenyfeltételek változtak az évek folyamán, és ma már idősebb lovak is részt vehetnek a versenyben, de 1994-óta mindössze 3 nyerő nem a derby évjáratot képviselte, azaz a többi megdicsőült mind 3 éves volt.
 
 
 
 
Az Arc De Triomphe neve napjainkban összefonódott a képen látható legendás tréner Andre Fabre nevével. Bámulatos módon, hét nyerőt vezethetett már vissza az évek folyamán, igaz 2006-óta nem tudnak győzni a lovai. Ez szinte felfoghatatlan teljesítmény. Talán csak Michael Phelps vagy Usain Bolt eredményeihez mérhető. A zsokéknál ez az egyik olyan verseny ahol nem (a Budapesten is üdvözölt) élő legenda Lester Piggott vezet a győzelmek számát tekintve. Mindössze háromszor nyerte a legendás futamot. A mindössze szó, természetesen otromba tréfa részemről, hiszen sok lovas, hatalmas áldozatokat hozna egyetlen párizsi sikerért is. Tény azonban, hogy 4 lovas is akad, aki már négyszer is diadalmaskodott az Arc-ban. Jacques Doyasbere, Freddy Head, Yves Saint-Martin és Pat Eddery egyaránt büszkélkedhet e titulussal. A maiak közül Peslier és Dettori három győzelemnél tart, azaz bármelyikük, sikere esetén ötödikként csatlakozhat a hallhatatlanok társulatához. (... persze lehet, hogy már most is azok)
 
 
 
 Peintre Celebre -  Graham Isom festményén
 
Az igazi főszereplőkről, a lovakról is essék szó. A leggyorsabb győztes a csodálatos Peintre Celebre (2:24.6, 1997-ben) A legnagyobb fölényű győzelem hat hossz. Három pompázatos telivér is ekkora különbséggel nyert (Ribot (1956), Sea-Bird (1965) és Sakhee (2001) ). Hatan tudták kétszer is megnyerni a legendás futamot. (Ksar (1921, 1922), Tantieme (1950, 1951), Motrico (1930, 1932), Ribot (1955, 1956), Corrida (1936, 1937) és Alleged (1977, 1978) ) A legtöbb induló: 30, 1967-ben. Ma már 20 a maximális indulók száma. A kancák mindössze 17 alkalommal tudták elhódítani e címet. A tréninghely szerinti rangsor: 64 alkalommal győzött Franciaországban trenírozott ló. Nagy-Britannia 11, Írország 7, Olaszország 6 és Németország 1 sikert tudhat a magáénak. Ez 89 győzelem. Vasárnap futják a 90. Prix de l'Arc de Triomphe-ot.
 
Holnap folytatjuk 
 
Facebook