Zöld mezők lovagja - Németh Ferenc -befejező rész

6. rész: Utolsó évek a nyeregben


- Imperiál elbúcsúzott a versenypályától. Egy ilyen nagy klasszis után milyennek tűnt a többi ló?
- Természetesen nagyon hiányzott Imperiál. A körülötte dolgozók sokat köszönhettek neki. Egyre nyomasztóbbá vált a súlyproblémám, már csak nagy súlyokat tudtam lovagolni, és csak néha vállaltam drasztikus koplalást. Már semmi sem volt olyan szép és jó, mint Imperiál idejében. És a lovak... Ezután már csak közepes lovak jutottak nekem.
 
- Azért ez túlzás. Librettó, Regény, Irha. Azért ez egy jó névsor?
- Ez igaz. Mégsem találtam a helyemet. Ezért nagyon jól jött Vasas Vendel bécsi ajánlata az 1965-ös esztendőre. Sajnos, az ottani lapok megszellőztették, "Bécsben lovagol a magyar sampion" szalagcímmel jelent meg a hír. Hajnal Károly akkori vezető ezekből tudta meg a szerződésemet. Bántotta a hiúságát, hogy először nem tőle kértem engedélyt, úgyhogy nem engedett el.
 
- A mai fiatalok el sem tudják képzelni, hogy saját sorsukról nem ők, hanem mások döntenek.
- Benne éltem a rendszerben, mégis nehezen tudtam elviselni ezt a döntést. Továbbra is az Aperianov istállóban maradtam. A súlyom miatt egyre kevesebbet lovagoltam. Azért az ötéves Zárával  Munka Ünnepe Díjat nyertem, és Regénnyel első voltam a Derbyben.
 
- Feri bácsi hangjából bánatot és szomorúságot érzek, pedig az 1965-ös esztendő is nagyon sikeres volt.
- Nem éreztem jól magamat akkoriban. Rossz volt a hangulatom.
 
- Pedig a Derby győzelem előtt a Margitszigeti Díjban, a kétéves kancák versenyében nyert Librettóval. Imi apró termetű leánya sok szép sikert hozott Feri bácsinak. A szaksajtó Regény lovaglását kiemelte, egyértelműen az Ön tudásának tulajdonították győzelmét. Igaz, hogy Librettó Geliccsel a nyergében nyert Münchenben, és Feri bácsi továbbra sem lovagolhatott Nyugaton de azért itthon és a szocialista országokban lovagolhatott. A varsói nemzetközi meetingen Librettóval nyert, Kemállal második lett a szovjet Gajer mögött a Pekingi Díjban, az Ulan Bator Díjban szintén második Ibrahimmal. Persze egyik ló sem közelítette meg Imperiál klasszisát, de azért ez az esztendő is nagyon eredményes volt Feri bácsi számára.
- Igen, tudom. Ezen a meetingen a magyar csapat volt a legeredményesebb. A harmadik napon 1965. augusztus 29-én négy versenyt nyert a csapatunk: A Kijevi Díjban Csillagom Krusnyiczkyvel, én a Béke Díjban Librettóval és a Kozienicei Díjban Figurással lettem első. A 2800 méteres Kupát Gabona nyerte Tandarival a nyergében, én a vezetőlovat, Irhát lovagoltam.
 
- Aztán Librettóval itthon megnyerte a Kétéves Kancák Nagydíját. Sok minden történt Imperiál után is!... Librettó a Kétévesek Nagydíját nyerte, így az évjárat legjobb lovaként zárta az esztendőt. 1965-ben Feri bácsi ismét sampion. Az 1966-os esztendő hogyan sikerült?
- Továbbra is az Aperianov-istállóban voltam.
 
- Köztudott volt, hogy önök ketten nagyon jól megértették egymást. Mire alapult ez a jó munkakapcsolat?
- Aperianov kiváló idomár, oda tudta a lovat készíteni a versenyére. Minden esetben betartottam az utasítását. Soha nem volt közöttünk vita. Sokszor kiállt mellettem, segített. Később, idomárként a nála tapasztaltakat hasznosítottam a saját munkámban. A szezon második felében Hujber József istállójához kerültem. A háború előtt ifjabb Gombolai Ferenc istállójában volt ugró lovas, úgyhogy az ugrólovalást tőle tanultam, neki köszönhettem, hogy lovászfiúként 1944-ben gátversenyt tudtam nyerni. Egykori mentorommal megértettük egymást. Nagy szakembernek tartom. Később, amikor idomár lettem, a nála tapasztaltakat is beépítettem a munkámba.
 
 
 
 
 
- Miért ment át másik istállóba?
- Már nem tudtam lefogyni, Tandari és Hertelendy mellett egyre kevesebbet lovagoltam versenyben. Ennek oka a súlyom volt. Ők ketten fiatalabbak és könnyebbek voltak, természetes, hogy Pubi őket ültette nyeregbe.
 
- Milyenek voltak a lovak Hujber Dodó istállójában?
- Közepesnek mondanám. Legjobb lovunk Gimnasztyorka  volt. Az 1967-es esztendőt Hujber József istállójában kezdtem, majd kiszerződtem Csehszlovákiába. A Somorjai Ménes lovaihoz kerültem, amelyeket akkoriban Bartha idomított. A lovak Prágában a Kukli pályán álltak tréningben. Gyenge volt a versenyistálló állománya, a ménes várakozásai alatt szerepeltek a lovak. Többségükben Rubint-apaságú csikók voltak. Rubint szülei Derby-nyerők, Lubica és Róbert Endre. Rubint gyenge évjáratban Derbyt nyert Pesten, lábai gyengék voltak. Valószínű, hogy származása miatt vették meg a csehek.
 
- Meddig volt Prágában?
- Hat hónapot lovagoltam, köztük egy hónapos meetinget Karlovy Varyban. Visszatérve Hitch Róbert istállójába kerültem, hogy nyugdíjba vonulása után átvegyem az istállóját.
 
- Pontosan mikor vette át hivatalosan az istállót?
- 1968. január 1-én kezdtem meg idomári működésemet.
 
- Milyen állományt vett át Feri bácsi?
- Közepes képességű lovak álltak az istállóban. A szezon első versenynapja azonban nagyon jól sikerült, mert a Pestmegyei Handicapben Baradlay Lapusánnal a nyergében megnyerte idomári működésem első versenyét.
 
- Soha jobb kezdést!
- Ugyanebben a versenyben Papp Sándor Fátummal harmadik lett!
 
- Kik dolgoztak az istállójában? 
- Lapusán és Herczeg voltak a lovasok, Tamás László és Török József lovászok, Tamás később abrakmester lett.
 
- Hitch mester Alagon idomított, Feri bácsi hogyan járt ki az istállójába?
- Kerékpárral jártam ki. Amikor még csak lovasként dolgoztam Hitchnél, még jól is jött ez a  télen viszont már vonattal jártam. 1969-ben már Pesten volt az istállóm.
 
- Sorozatunk következő részében fölelevenítjük Feri bácsi legjelentősebb idomári sikereit, de azért zárásként megkérdezném, hogy trénerként melyik lova volt a legeredményesebb?
- Bűvölőt tartom a legjobb lovamnak.
 
Rostás Margó 
 
VÉGE 
 
Sajnos Rostás Margó egy munkahelyváltás miatt nem tudta befejezni ezt az interjút, de így is nagy köszönettel tartozunk neki. A szerző emlékei szerint ez a beszélgetés 1999 körül történhetett. 

Я "Игра симулятор вождения автомобиля"увидел, что пуля прошла через верхнюю часть правой руки, "Скачать игру дора"чуть пониже плеча, и дальше скользнула вниз по груди, оставив "Fifa 08 патчи"след на мундире.

После ухода испанцев в саваннах остались табуны одичавших лошадей и стада "Скачать игры гта вай сити на компьютер"быков андалузской породы.

Послышались разговоры о том, что, остановившись, мы "Бесплатно скачать microsoft access 2003"только зря тратим время "Игра нхл 2012 скачать бесплатно"и даем индейцам возможность уйти вперед еще дальше.

Правда, с тех пор, как мы его видели в "Acer aspire 5542g драйвера"последний раз, он уже "Папа папа псих скачать"успел протрезвиться, но теперь был снова пьян после нового обращения "Скачать utorrent exe"к богу вина.

Я здесь, еврейчик, высшее начальство.

Но Карлосу она и не была "Скачать игру ассасин скрит"нужна он прекрасно знал, кем написана записка.

 
Facebook