Dopping II

Avagy mit használ(hat)unk és mit nem.

 
 
 
 
A vérvétel ami mindent megmutat!


Mint már az előző cikkemben is írtam, hogy használok FEI tiltó listán szereplő termékeket, amikkel egészségügyileg szinten tartom a lovamat, de ezzel a lóval természetesen nem versenyzem. Ezért bemutatnám, hogy milyen tiltott szerekkel találkozhatnak a lovasok, lótulajdonosok. 
 
Egyszerű dopping hatású készítmények: Ördögcsáklya kivonat – Tiltólistára azért kerülhetett, mert a természetben nem találkozik a ló ezzel a növénnyel, mivel csak a sivatagokban őshonos. Humán gyógyászatban az egyik legelterjedtebb reuma elleni anyag. Lovaknál az ízületi kiegészítőkben található meg. Szinte mindegyik gyártó forgalmazza a termékeit úgy, hogy ez benne van vagy sem. 
 
Szteroidos hörgőtágítók, inhalálók - Ezek tiltva vannak az emberi sportoknál is. Hatása a tüdő oxigén felvevő képességét javítja. Gyógyászatban kehes lovaknál használjuk. Érdemben a 3-4 hétig érezteti magát ez a gyógyszer, de kimutatható vérvizsgálattal több, mint 3 hónapig.
 
Szteroid tartalmú gyulladás csökkentő/fájdalomcsillapítók - Ilyen gyógyszereket jellemzően ínhúzódott, láb problémás lovak kapnak. A gyógyulási időt rövidítik ezekkel. Hatóanyag függően akár 4-5 hónapig is kimutathatóak. Természetesen használni használják az orvosok kezelési naplóval és próba tesztekkel figyelik a lovakat, hogy mikortól versenyezhetnek újra. 
 
Ritkábban használják, de jellemzően a galopp és ügető sportban találhatóak az amfetamin és kokain származékok (ezekkel a szerekkel buktak meg az kajakos sportolóink is). A ló állóképességét javítják fájdalomérzetét/küszöbét kapcsolják ki/emelik meg. Gyorsan kimutatható már egy vizelet gyorsteszttel is. Hosszú távon pedig vérből ellenőrizhető, hogy kapott-e bármi ilyet az állat.
 
Ritkán vagy szinte soha nem használt doppingszerek az EPO, növekedési hormon és társaik, amik rövidtávon, azaz maximum egy évig éreztetik hatásukat, DE élethosszig kimutathatók, ezért lehet őket ritkának mondani. Természetesen mindig vannak, akik megpróbálkoznak a használatukkal, de a sorsukat soha nem kerülhetik el. 
 
 
 
 
Vizeletteszt, amiből már a verseny után közvetlenül fény derülhet a dolgokra.
 
Jelenleg a ló és lovassportban a dopping hatású termékek ismertetése lenne a legfontosabb, mert a lovasok, tulajdonosok sok esetben tájékozatlanok és nem tudják, hogy mit lehet mit nem vagy, hogy egyáltalán amit ad a lovának jóhiszeműen tartalmaz-e olyan összetevőt, amivel kizárhatják a versenyből és büntethetik. Ha úgy érzi, segítségre van szüksége és azt gondolja, hogy lehet olyan szer a lovában, ami miatt büntethetik, amennyiben egy versenyen ellenőrzik, akkor mindenképpen kérje ki az állatorvosa segítségét, ha nem megy, akkor keressen olyan lovas állatorvost, aki a galopp vagy az ügetősportban is dolgozik, mivel nekik sokkal nagyobb rálátásuk van, mint az átlag állatorvosoknak. 

Képforrás: Penn Vet, Horse & Hound
 
Facebook