Doha a díjugratás Mekkája

Véget ért a 2016-os Global Champions Tour (GCT) és Global Champions League (GCL) versenysorozat.

 

RG 

Rolf-Göran Bengtsson (SWE) és Casall ASK fotó: www.globalchampionstour.com 


 
Ebben az évben a díjugrató sportot megújítani kívánták, ezért a GCT sorozaton belül 4-5 fős csapatokat alakítottak a versenyzők és egy ligában kezdtek megmérettetni. Ez az elismerésen kívül számunkra felfoghatatlan mennyiségű pénzzel is járt, hisz a győztes Valkensvaard United 1.794.284 €-ot „ugrált” össze. 
 
Dohában (Katar) rendezték a döntő fordulót, ahol igaz a Paris Jets kompánia nyerte a napot, de az összetett éves eredményen már nem tudtak módosítani. A Párizsiak eredménye már előrevetítette az egyéni esélyeket is, mert itt lovagol Rolf-Göran Bengtsson (SWE) aki a GCT-t kiváló versenyzéssel vezette egész évben. 
 
A nap sárga takaróját és az első helyért járó díjakat R-G Bengtsson (SWE) és Nicola Philippaerts (BEL) vehették át, de hát a nagy öreg John Whitaker (GB), Bertram Allen (IRL), Eduardo Menezes (BRA) és Emily Moffit (USA) éves teljesítménye vitathatatlan volt így a babérkoszorú és egy jelképes összeg az Ő zsebükben landolt. A 15 megállós sorozatban négyszer állhattak a dobogó legfelső fokán, kétszer lettek másodikak és egyszer harmadikak.
 
 A Global Champions League 2016. évi végeredménye:
 
1. Valkensvaard United 328.5 pont 
 
2. Antwerpen Diamonds 326 pont 
 
3. Monaco Aces 315.5 pont
 

 csapatok

Antwerpen Diamonds, Valkensvaard United, Monaco Aces fotó: www.globalchampionsleague.com

 

Az egyéni verseny izgalmasra sikeredett, de az egész évben domináló svéd lovast nem sikerült legyőzni! Érdekesség, hogy a ló itt sem volt fiatal, mert a világ egyik legjobb díjugrató fedezőménjét lovagolja. Ő pedig nem más, mint a 17 éves holsteini pej mén, Casall ASK (Caretino2 x Lavall 5) aki 2008 óta a top-on van!

A rendezés tekintetében ez a dohai forduló érdekes volt. A helyszín exkluzív, de a távolsága miatt egy kétélű fegyver, ami sajnos rosszul sült el nézők számát tekintve, viszont maga a kiszolgálás a lovak elhelyezése és az egész rendezés a tökéletes irányába mutatott. A pálya minősége és vezetése, akadályok elhelyezése pazar. Olyan lovaglásokat kellett gyorsan és precízen bemutatni, ami keveseknek sikerülhet. Ezt jól mutatja, hogy olyan nevek, mint az összetett 29. helyén végző Roger Yves-Bost (FRA) 16 hibaponttal tudta teljesíteni a nagydíjat, vagy a 17. John Whitaker (GBR) aki két verőhiba után még két hibapontot kapott alapidő túllépésért! A 2016-os évben összesen 145 induló vett részt a Global Champions Tour keretein belül.

Egy további furcsaságot felfedezhetünk, ha a statisztikákban elmerülünk. Az éves pénznyeremények összege listában nem a svéd lett az első helyezett, hanem a versenysorozat rendezőjének Jan Topsnak a felesége az ausztrál színekben induló Edwina Tops-Alexander, igaz ő csak egyszer állhatott a dobogó legfelső fokán, de a háromszori második helyezésével és a negyedik, ötödik és hatodik helyezéseivel több pénz csilingelt a perselyben, mint az Észak-európai kollégája.

1. Edwina Tops-Alexander (AUS) 3.463.942€

2. Rolf-Göran Bengtsson (SWE) 3.112705€

3. Scott Brash (GBR) 2.678.930€ 

 

egyéni 

Edwina Tops-Alexander (AUS), Rolf-Göran Bengtsson (SWE), Christian Ahlmann (GER) fotó: www.globalchampionstour.com

 

Rolf-Göran Bengtsson (SWE) Casallal az egész évet uralta háromszor lett első és kétszer harmadik majd a dohai versenyen feltette az i-re a pontot. Ranglista első hely nagydíj első hely ennél többet nem kívánhat szerintem senki a díjugratásban. 

A Global Champions Tour 2016. évi végeredménye:

 1. Rolf-Göran Bengtsson (SWE) 283 pont

2. Edwina Tops-Alexander (AUS) 267 pont

3. Christian Ahlmann (GER) 239 pont 

 

Kíváncsian várjuk, a 2017-es évet ahol reméljük, új dolgokkal rukkolnak elő a rendezők és több néző előtt mérettethetik meg magukat a versenyzők.

 
Facebook