Egy este Üllőn

Sajnálatos élménybeszámoló, hogy is működik az lóorvoslás manapság Üllőn, a nagyállat klinikán.

 

 

Szent István Egyetem - Nagyállat klinika Üllő www2.univet.hu Pár nappal ezelőtt egy kólikás bértartott lovat kellett beszállítani Üllőre, kólikás tünetek miatt. A gond egy 4 éves sportfélvér herélttel volt, aki előtt remélhetőleg nagy jövő áll, de sajnos annyira szenzitív, hogy kaloda nélkül rajta bizony semmilyen komolyabb beavatkozást nem lehetett ellátni. Majd háromnegyed óra autókázás után megérkeztünk ezen a hideg napon célunkhoz. 
 
Szerencse a szerencsétlenségünkben, hogy a 96-os atlantai olimpiai lovasunk, Tuska Pál fia volt az ügyeletes orvos, így már tudtuk, hogy biztos kezekben érezhetjük lovunkat. Egy fiatal lendületes orvost ismerhettem meg már korábban személyében, mert több alkalommal találkoztunk a Kincsem Parkban, ahol mint doppingellenőr tevékenykedett. Biztosított minket, hogy a tőle telhető legtöbbet megteszi a lóért, hogy gyógyultan távozhassunk egy vagy két nap után az intézményből. Mint mindig most is nagyon sok tanuló állt doktorunk rendelkezésére, hisz ez egy oktató kórház, nem is akármilyen, így nagyrészt a vizsgálat kommentálása angol nyelven történt. 
 
Ekkor az alap információk felvétele és az eddigi kezelések megkonzultálása után gyógyító emberünk a tettek mezejére lépett majd egy rektális vizsgálat után a sokak számára elképzelhetetlen gyomor szondázást kezdte. Ennél a lépésnél egy gumicsövet dugnak az állat orrán keresztül a gyomrába és kinyerik belőle a gyomor tartalmat, azaz gyomormosásnak vetik alá. Közben természetesen további fájdalomcsillapító és görcsoldó jut a szervezetébe vénásan a négylábú társunknak. A kezelés után a feladat a beteg mozgatása volt az udvaron, ami után egy kellemes kis szalmázott boxot kapott az istálló soron, ahol infúziós kezelésre ítélték.  
 
Palit vizsgálat közben a linzi díjugrató szerepléséről kérdezgettem. 2016. augusztus 11-14 között rendezték az ausztriai Linzben az EuroVet nevű díjugrató Európa-bajnokságot, ami állatorvosoknak kiírt három napos ugró verseny volt. Itt Szilágyi Réka fantasztikus kancájával indult Médea of Brightnessel. Az eredménye úgyszintén csodás volt, hogy a military lovas Tuska most csak a homokon kellett megmérettesse magát, egy számára idegen lóval. 6. helyezést ért el itt 1.5 ponttal lemaradva a bronzérmes helyről.  
 
 
 
Az egyik istálló sor ahol a lovakat helyezik el a megfigyelés idejére. www2.univet.hu 
 
 
Visszatérve a kórházra, a környezet felszereltség fantasztikus az ügyeletes felkészültsége példás, és oktatói tevékenysége úgyszintén. Úgy gondolom ha bármi olyan probléma van amit egy jó lovas állatorvos már nem tud ellátni a helyszínen akkor itt megfelelően felkészült komoly szakembereket találhatunk, hogy minél előbb újra együtt lehessünk a szeretett négy lábú bajtársunkkal. 
 
Facebook