Praktikus tanácsok lószállító vásárláshoz

Sokszor állunk ott, hogy kell egy saját utánfutó vagy valamilyen közlekedési eszköz, amivel a négylábú barátainkat szállíthatjuk. Nézzük milyen lehetőségeink vannak! 
 
 
Nyerges vontató ami lószállító pótkocsit húz. képforrás: Combined Horse Transport  

Amikor választanunk kell nem egyszerű a helyzetünk, mert körbe kell járnunk több dolgot is: a legfontosabb mindig a lovak kényelmes, és biztonságos szállításán felül a pénztárcánk vastagsága, a második a szükségletünk, a harmadik pedig az, hogy mire van jogosítványunk.

Természetesen, ha az árakat nézzük, akkor a néhány százezer forinttól találhatunk ilyet a csodaszép új kamionokig, amik ugyanúgy néhány százezres tételek csak már euróban.

Olcsó és kézenfekvő megoldás az utánfutó vásárlás. Ezek 1-4 ló számára nyújtanak utazási lehetőséget. Fenntartási költségük kicsi, ha van alatta négy jó kerék, és ha az elektromosság rendben van, éveken keresztül hű társunk lehet. Manapság érdemes műanyag, azaz pontosabban üvegszálas tetővel rendelkező darabot venni, mert időtállóbb megoldás a ponyvához képest és természetesen szebb is. Az oldalfal kinek mi szimpatikus, lehet műanyag, vagy fa (rétegelt lemez) esetlegesen az újaknál már alumínium felépítmény.

 

  

Alumínium oldalfalak és üvegszálas tető. képforrás: Cheval Liberté Magyarország

 

2-3 lovas kisteherautó. Olyanoknál jöhet ez szóba, akik sokat utaznak a lovaikkal. A fenntartási költségeik miatt csak akkor éri meg őket tulajdonolni, ha tényleg kihasználjuk. Az újabb példányok nagyon szépek és előnyük abból adódik, hogy gyorsabban lehet velük haladni, mint az előző megoldással. 
 
 
 
 
 
2 lovas kisteherautó. képforrás STX Horse Boxes 
 
 
Kamionok. Minden lovas eseményen megcsodáljuk őket, hogy szebbnél szebb színekben játszanak nagyobbnál nagyobb hálórésszel, konyhával rendelkeznek és még 6-8 lovat is magunknál tudhatunk az utazásunk alatt. Ezek a járművek rendelkeznek a legnagyobb kiadással. Útdíj, nagy jogosítvány és természetesen a bekerülési költségük is sokkal nagyobb, viszont versenyistállóknak vagy olyan lovardáknak, akik sok tanulót versenyeztetnek, kifizetődő lehet, mert lovak számára leosztva már töredéke a szállítás.
 
 
 
 
Gyönyörű angol-magyar gyártású kamion 8 ló szállításához. képforrás: STX Horse Boxes
 
 
Személyes véleményem, hogy a francia gyártó utánfutói fantasztikusak igaz még nincsenek annyi ideje piacon, mint a klasszikus német és holland gyártók, cserébe ár/érték arányban jobbak és nagyon sok munka van mögöttük, hogy jó legyen húzni a lovakat magunk mögött. A nagyobb autóknál pedig mindegy, hogy oroszlános vagy csillagos, mindegyiknek megvan a maga baja, de ezeknek a költségét tudni kell viselni. 
 
Facebook