Cushing-szindróma

Ismét egy olyan betegséggel foglalkozunk, amely sok lótartót érinthet.

 

 Az 1932-ben felismert Cushing-szindróma az ohiói Harvey Williams Cushing nevű idegsebészről kapta a nevét. A betegség egyaránt jelen van az embereknél, kutyáknál, macskáknál és lovaknál is. 

Tünetei a mellékvesekéreg túlműködésének eredményeként alakulnak ki, melynek következtében a kortizol nevű hormon túltermelődik, aminek főként a cukoranyagcsere szabályozásában van szerepe. Idősebb, de akár már 6-7 éves lovaknál is  kialakulhat ez a betegség. De csak a tünetek felhalmozódásával, sajnos sok esetben hosszas évek elteltével, állatorvosi segítséggel ismerik fel a kórt, diagnosztizálják vérvétel alkalmazásával.  
 
Tünetei közé sorolhatjuk elsőként a lótulajdonosok számára is szembetűnő változásokat, mint például a túlságos szőrzet megnövekedését, annak teljes fénytelenségét majd a betegség későbbi szakaszában való hullámos szőrzet megjelenését; egész testen illetve szemkörnyéki területen is jelentkező zsírlerakódást; a megnövekedett hastérfogattal szembeni beesett, megereszkedett hátat az izomzat folyamatos eltűnésével együtt. További pszichés változások jelentkeznek -  a csont - és izomfájdalmak; a megnövekedett vértérfogat és a vér vegyhatásának megváltozása (lúgosabbá válik) - mellett. A nagy szőrzet és a magas vérnyomás által sajnos gyakoriak a kórban szenvedő lovaknál az egész test vagy esetenként foltokban való izzadása illetve előfordulhat visszatérő patairha-gyulladás is. 
 
Természetesen a betegség felismerését követően megfelelő odafigyeléssel, takarmányozással a Cushing-szindrómával együtt élő lovak is képesek teljes életet élni. Különböző kezelések alkalmazásával a "beteg" lovak életminősége elviselhetőbbé, de sajnos gyógyíthatóvá nem tehető. 
 
Képforrás: thefamouspeople.com 
 
Facebook