Aranyba öntött mennyei csodaló

A történelem előtti eredetű Akhal-tekini Közép-Ázsia (Oroszország, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Türkmenisztán) leghíresebb lófajtája, hajdanán az akkori lovas had lóállományának jelentős részét alkotta.

 

Utánozhatatlan kitartás, keménység és gyorsaság jellemezte őket már abban az időben, hiszen a hadseregnek olyan lóra volt szüksége, ami akár napokig tartó takarmány és víz nélkül is bármikor használható volt. A Kr. e első évszázadban a kínai krónikák csodalóként emlegették ezeket a magas (145-157 cm marmagasságú), de karcsú lovakat. A magával ragadó fémes csillogású szőrzet mellett egyedi jellegzetességük vékony bőrük és ezáltal az erek láthatósága. Eredeti türkmén lófajták közé tartozik, leszármazottja az igazi türk lónak. Annak ellenére, hogy egy nagyon temperamentumos, érzékeny, egy harmonikus ló-lovas kapcsolatban kiváló társnak bizonyul. Pozitívumnak köze sorolhatjuk hosszú élettartama mellett ellenálló képességüket és gyorsaságukat (300 km/24 óra) is.
 
Szépsége mellett elismertségét az Ashgabad-Moszkva 4300 km-es távlovaglásnak köszönheti világszerte!
 
Kiváló, egyenletes, nyújtott és dinamikus mozgás jellemzi mindhárom jármódban, olimpiai aranyérmes díjlónak megemlíthetjük Absent, Mual, Szikár nevét.  
 
 
 
 Bár sok lófajta alapja az Akhal-tekini, ezt a fajtát mással nem keverik. A Skóciában fedező Kambarbay azonban a tudatos tenyésztés eredményeként a modern sportló-igényeknek felel meg. Fotó: horsetalk.co.nz
 
 
Érdemes megemlíteni: 

Absent: 1958-ban aacheni 2.hely díjlovaglásban; 1958-as római olimpián elért nagydíjas aranyérem és tokiói bronz. 
Poligon: a Szovjetunió magasugrásának csúcstartója 212 cm magasságon. 
Perepel: 1950-ben megdöntötte a  távugrás rekordját a 8 m 78 centiméterével.
Akbar, aki lenyűgöző idővel (14 perc 14,8 másodperc) nyert megy egy 10.000 méteres távlovas számot. 
Magdan képes volt a Közép-Ázsiai Köztársaságok Kazah Bajnokságán az 50 km-es távot 1 óra 30 perc 51 másodperc alatt teljesíteni.
Káplán 26 versenyéből 16 alkalommal szerzett boldog pillanatokat tulajdonosának 1400-4000 méteres közötti távon.
Kambar: a galoppló aki 64 versenyéből csak egy egyszer nem ért elsőként célba.
És végül, de nem utolsósorban Musztafa 53 nagyon eredményes díjlovas karrierje mellett szabadon 2 méter felett ugrott, 1935-ben hatalmasat teljesített amikor a 4300 km-t 84 nap alatt tette meg, melyből 360 km sivatagi terep volt.
 
Források: wikipédia, saját gyűjtések, első kép: Darley House
 
Facebook