Itt a tavasz, jönnek a bogarak

A tavasz beköszöntével minden lótartónak patás négylábújával együtt szembe kell szállnia a rovarokkal.

 

 


 
Mint minden élőlény, számára ez nem csak egy kellemetlen és bosszantó érzés, hanem előfordul, hogy az egészséget károsítja, hiszen köztudott, hogy a rovarok sokféle fertőzés, betegségek terjesztésének tökéletes alanyai. 

A sötét szőrű lovak sokkal jobban vonzzák ezeket a kisebb-nagyobb vérszívókat, mint a világosabb társaik. A félvérekkel szemben a vékonyabb bőrű telivérek is sokkal nehezebben viselik az apró, de nagy fájdalmat és kellemetlenséget okozó csípéseket. 

Kiváló védelmet képesek nyújtani a különböző rovarirtó spray-k, ezek az idegbénító vegyületek teljes mértékben képesek lebénítani a támadó apróságokat. Közkedvelten alkalmazzák a foghagymát, amit a természetes anyagok közé sorolhatunk, így sokkal barátságosabb, és talán szívesebben is használjuk kedvencünk jobb közérzete elérése érdekében, hogy számukra elviselhetőbbé valljanak a tavaszi, főként a hosszú nyári napok. A fokhagymát többféle formában is adhatjuk lovainknak: felaprítva 1-2 gerezdet a napi zabadagjához, de létezik mar előkészített szárított vagy akár por formájában is. A foghagyma fogyasztásával a ló a rovarok számára egy kevésbé kellemesebb illatot kiadni izzadáskor, így távolabb tartani a vérszívókat.
 
 
 

Mindezek mellett nem maradhat megemlítés nélkül az a bizonyos légymaszk, amit legelőn lévő lovaknál szoktak alkalmazni, hiszen vannak olyanok, amelyek érzékenyebbek a rovarok jelenlétére, a rovarok viszont előszeretettel oltják szomjukat a nedves szemekben. 

Hogy teljes legyen a "ruházat" a légytakaró is egy közkedvelt használati cikk a lótulajdonosok között, igaz nem fedi a ló végtagjait, de jelentős felületet takar. Ajánlott ebből is a világosabb darabokat választani kedvenceink számára. 
 
Képek: equimins.hu, horseloverz.com
 
Facebook