Régi sztorik

Papp Sándor története
 
1966-ban Nem igaz nyergében sikerült megnyernem a legnagyobb versenyt, a Magyar Derbyt. Esélyesek voltunk, de azért voltak olyan előjelek, hogy nem lesz könnyű a versenyt megnyerni. Először a nagy mezőny, azonkívül akkor még zászlós indítás volt, nagyon kellett figyelnem, hogy nehogy rossz startot vegyek, mert az a nagy mezőnyben akár végzetes is lehet. Hesp József volt a starter, ő előző nap kiokosított, hogy arra törekedjek, hogy a lovam feje mindig a startgumi felé legyen. Így is történt jól ugrottam el, de a start pillanatában az istállótársam, Diri elrobogott előttem és csak hajszálon múlt, hogy nem akadályozott komolyabban.
 
A versenyben Horák János három lova: Krónika, Fandangó és a félvér Cselszövő Strasser Károllyal vezettek, én beültem mögéjük a negyedik helyre és vártam. A célegyenesben a falon Cselszövő élre állt, azonban Nem igazzal megtámadtam és a verseny előtt Farkas Tibortól kölcsönkért halszálkás ostorral (ami akkoriban komoly ostornak számított) egyet-kettőt odacsíptem és a látottnál könnyebben vertem Cselszövőt. A harmadik helyet a Farkas Tibor által lovagolt Barinkay szerezte meg, aki megérdemelte volna a „Fair play” díjat, hogy saját márkás ostorát odaadta kollégájának. A győzelemnek nagyon örültem, de volt egy irigység a vezetők részéről, amely beárnyékolta az örömünket, mert a verseny után behívatták az idomárt, Stircula Józsefet, hogy nem eléggé meggyőző volt a stílus, ennek a lónak sokkal könnyebben kellett volna nyerni. Hát ez az, amit nem kellett volna akkor megtenni, mert aki látta a versenyt, az tudta, hogy a látottnál könnyebben nyert Nem igaz. Stirculát meg nem kedvelték, ezért volt a beszólás vele szemben.

 
Sztojka Rudolf története
 
Amikor Lédermayer Sándor nyugdíjba vonult a lovait szétosztották több idomár között. A mi istállónkba a szép szürke Disputa érkezett, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy nagy gyorsasággal rendelkezik. Rövidesen a mester elindította egy rövidtávú versenyben, ahol Zokszó Alt Lászlóval törölt favorit volt. A verseny előtti napon Lantos Feri barátommal szórakoztunk egy kicsit a városban, majd este mondtuk a kollégáknak, hogy holnap Disputa Nagy Imrével a nyergében megveri Zokszót. Erre a legtöbben kinevettek, de másnap, amikor ez tényleg bekövetkezett és nagy pénzt fizetett, mindenki bánta, hogy nem hallgatott rám.

A hetvenes években megjelentek az „első fecskék”, az első magántulajdonú lovak. Csiky Lukács Csaba több lovat hozott be az országba és adott tréningbe. Ezt a vezetők igencsak rossz szemmel nézték, de megakadályozni nem tudták. Az én afférom is itt kezdődött a vezetőkkel – kezdte a visszaemlékezést Sztojka Rudolf. Volt egy Subám nevű ló az istállóban, akivel úgy bántam, mint egy hímes tojással, mert a tulajdonos jobban fizetett, mint amit addig kaptam. Egyszer a munka után fürdetem a lovat és a legmárkásabb „Fa” samponnal dörzsölöm, amikor ezt meglátta Tarsoly Gergely nem szólt semmit, csak elrohant. A ló másnap a versenyben győzött, engem meg hétfőn behívatott és írásbeli megrovásban részesített, valamint abban az évben se fizetésemelést, se jutalmat nem kaptam. Ez az emberi gyarlóság legkirívóbb mozzanata volt.

Надеюсь, вы окажете "Секретные дневники Улисса Мура. Книга четвертая. Остров Масок" мне еще большую честь, позволив сопровождать вас и ограждать "Зимний сад в квартире доме офисе" от тех, кто плетет гнусные интриги вокруг столь славного человека, как вы.

Они убьют нас, мягко сказал он.

Рано утром в воскресенье "ЭмоБой" облако направлялось к "Великий Ужас" поясу астероидов.

Она была очень миниатюрным созданием даже меньше среднего роста маленьких чертенят.

По-моему, мы достаточно насмотрелись.

Поэтому, "Дневники Николая II и Императрицы Александры Федоровны. 1917-1918. Т1,2 (комплект из 2 книг)" если вы что-то слышите, то это вовсе не означает, "Шерлок Холмс" что у нас идет точно такой же звук.

 
Facebook