Kellér Andor - A csúnya kisasszony

Az újszülött hatvan kiló. A jelentés a nagy eseményhez illő, szigorú szűkszavúsággal közli: Lubica, a dióspusztai ménesben jól fejlett, egészséges, pejszínű kancacsikónak adott életet.

 
Alig maradt telivérünk a felszabadulás után. Volt is homlokráncolás szakértői körökben. Mi lesz a lovakkal, a tenyésztéssel? (Üzenet a mosolygóknak: ez nemcsak lóversenyzés kérdése, hanem nemzetgazdasági ügy is.)
Akkor jött Lubica. A legcsúnyább lókisasszony az egész világon: csámpás, darabos, idomtalan, nyakigláb, gyengelábú, rossz csánkú. Mindene hibás. Lókarikatúra. Mintha négy ronda lovat összefotografálna egy tréfás fényképész. A telivérek megítélésében fontos a külső, vagy ahogy a lóvilágban mondják: a küllem. A jártatóban pompázó kancák között úgy hatott szegényke, mintha viháncoló görlök öltözőjébe bedugnának egy boldogtalan nyomorékot. Származása se bíztatott: a papa, Iceberg II., a legolcsóbb fedezőmén, a mama, Tableau - nem valami finom család. A lóvilágban a csikó gyorsaságára, szívósságára és egyéb jeles tulajdonságaira lehet következtetni az elődökből.
És ez a megvetett, fitymált, lesajnált állat hároméves korában legyőzte minden ellenfelét, kancát és mént, megnyerte az összes nagydíjakat, sőt Prágában a Közép-európai Kupát is. Könnyedén hagyta faképnél ellenfeleit az esztendő utolsó klasszikus futamában, a Legerben is, de utána bemelegedett a lába, inai nem bírták tovább, pályája véget ért. Öreg lóemberek könnyezték, megszállott játékosok lehorgasztott fővel tértek haza, nem siettek a  pénztárhoz tikettet váltani, s otthon félretolták a vacsorát: "ma nem eszem, nincs étvágyam".
Mint egy népmese parasztlány hősnője, aki legyőzte a kényes grófkisasszonyokat, vonult nyugalomba.
Ez kilenc évvel ezelőtt történt. Azóta Lubica ménesben él. 1951-ben méncsikója született, Rubint, szegény az is formátlan állat volt, mégis győzött a Derbyben és a Legerben. Lubica aztán évekig meddő maradt, többféle súlyos betegség kínozta. A gondos és leleményes orvosi kezelés úgy-ahogy talpra állította: 1957-ben világra hozta újabb ivadékát: az idén versenypályára kerülő Hubát. Csakhogy ezek mének voltak: márpedig kancára lett volna szükség. Ha Lubica kancát ellene, új kancacsalád születését ünnepelhetné a tenyésztés.
Soha még lovat így nem gondoztak, ló körül így nem sürgölődtek. Lubicának elefántiázisa van. Nem is merészelték kiengedni a kifutóba, a rugós kancák, száguldozó csikók közé. Féltek attól is, ha szaladgál a kifutóban, felbuzzog benne a régi vér, nagy hévvel futni kezd, s menten összerogy. De szűk boxában sem őrizhetik folyton, nem ülhet szüntelen börtönben, a ló még kevésbé viseli el a csüggesztő magányt, mint az ember. Mit tettek hát? A kifutó egyik sarkából kihasítottak egy árnyas négyszöget, ott sétálgatott néhány lépést, nézegette társnőit és gyönyörködhetett a kicsinyekben, a levegőtől cirógatva, szelíd napfényben.
Szegényke tavaly újabb házasságot kötött, ezúttal a Falerno nevű híres ménnel. Lubica vemhesnek bizonyult.
Dióspuszta fellélegzett. Hátha... hátha kanca lesz az ivadék?
Egy éven át orvos, ménesmester, lóápoló csak lábújjhegyen közeledett a boxához, suttogva beszéltek, nehogy a zajra megijedjen, s elvetélje magzatát. A ménesben minden lovat szeretnek - igazában csak Lubicáról ejtettek szót. De aztán elmúlt 330 nap, s Lubica nem ellett. Márpedig szinte törvényszerű, hogy ha a ló a kihordási határidő után ellik, a késői csikó mén lesz.
Még huszonöt keserves nap telt el nehéz várakozásban. A háromszázötvenötödik napon Lubicának kancacsikója született.
Ezen a napon a ménesben mindenki mosolygott.
Most még hat hónapja van a versenypálya egykori hősnőjének, a tizenhároméves mamának, hogy felnevelje kicsinyét. Aztán? Úgy mondják, ki kell írtani a beteg Lubicát, ez a tisztességes eljárás, megszabadítani betegsége fájdalmaitól, temérdek szenvedésétől.
De vajon akad-e ember Dióspusztán, aki a pisztoly csövét ráemeli?
 
Kellér Andor
 
(Szerkesztőségünk utána nézett, mi is történt a nevezetes esemény után Lubicával és a kancacsikóval, amely a Lady Falerno nevet kapta ménesétől. Lubica még egy kancacsikót ellett, eggyel pedig 1964-ben vemhesen múlt ki. Az 1959-ben született Lady Falerno nagyszerűen indult. 1961-ben megnyerte első versenyét, s utána még kettőt. A következő évben már csak két versenyben győzött. 1963-ban elkerült a ménesbe, s a rákövetkező esztendőben vemhesen kimúlt.)
 
Horváth József 
 
Facebook