Lubica az 1949-es Kancadíj győztese

A II. világháború pusztítása a telivér állományt sem kímélte. Az összefogás, a lóversenysport iránti rajongás mindenkit csatasorba állított. Trénerek, zsokék, lovászok részt vettek a pályák újjáépítésében. A lovaregyleti vezetők előteremtették a szükséges pénzeszközöket. De hiába volt a szorgalom, a lelkesedés, lovak nélkül, jó lovak nélkül nem lehetett versenyeket rendezni. Voltak, akik vidékre mentek lovakat fölkutatni. Tréningbe kerültek félvér lovak, a beazonosítatlan telivérek ismeretlen származásúként futottak. A félszáz tréningben lévő ló egyharmada volt csak telivér. Ezen a helyzeten csak az importok segíthettek!

1948 januárjában Írországból érkeztek telivérek. A kétéves sötétpej kancacsikó is ezzel az importtal érkezett. Az árverésen ez az igen rossz küllemű kanca (laza szerkezetű, puha csüdű) nehezen talált gazdára. A Lubica (Iceberg II-Tableau) nevet kapta. Kertész idomár július elején indította először. A háromfős mezőnyben harmadikként, tíz hosszal a nyerőtől ért célba. Következő futása július végén, a Nyári Kísérleti Versenyben volt. A három fős mezőnyben, Brodway és Parancs mögött a harmadik. Egy hét múlva a négyfős mezőnyben ismét harmadik. Hosszabb pihenő után, augusztus végén a Kétévesek Hendikepjében első. E győzelme után még négyszer futott és mindig győzött. Többek közt a Szent László Díjban évjárattársait verte. A Budapesti Díjban három évjárat legjobb 10 lovát verte. Kétévesen 8 futásából 6-szor első. Évjárata legjobbja.

A korabeli Turf a következőket írta: „Az 1948 januári import idején valósággal takargatni való „szégyenfolt” volt ez a sötétpej kanca. De a gondos istállózás – mindenekfelett pedig az acélos írlandi felnevelés – kihozták belőle azt, amit az importőrök szeme már a kiválasztásnál meglátott.”

Téli pihenője hosszúra nyúlt. Nem sietették a kancát. Első versenye az Alagi Díj volt. Lubica fogva nyerte. A Kancadíj öt fős mezőnyében tetszés szerint nyert. Ezekben az években - a telivér hiány miatt - kevés induló volt a klasszikus versenyekben, ezért értékük vitára adhat okot. Lubica klasszisát már kétévesen megmutatta, amikor idősebb lovakat könnyen vert. A Derbyben öt ló indult, többek között tréningtársa Redeeming Star is, amely legyőzte a Milleniumi Díjban Fidibust, Mariot, Bánkot, Hellast és Róbert Endrét. Tehát egy kicsi, de annál erősebb mezőnyt. „Lubica 800 méter után élre nyomult és előnyét fokozva hazasétált. Második Redeeming Star. Nagy szolgálatot tett Kertész Sándor, amikor egy lóért rajongó sportember részére megvette Lubicát, amely 1948 januárjában senkinek sem kellett.” Következő versenye a Dunai Díj. És micsoda mezőny! Lubica a célegyenes előtt felzárkózik, megelőzi a tavalyi Derby-nyerőt, a vezető Róbert Endrét és könnyen hazasétál. Nagy küzdelem a 3. helyért. A vert mezőnyben Róbert Endre mögött Alpár, Honvágy, Mario, Hellas és Fidibus. A Kartali Díjban szintén a legjobb öreg lovakat veri. Ezt követően Lubica kilépett a nemzetközi porondra. A versenyév legfontosabb eseményére Prágába vitték. Bevagonírozásánál  sok újságíró és turfrajongó is jelen volt. A 2800 méteres, hároméves és idősebb lovak részére kiírt nagydíjat ebben az évben futották először. Kiderülhet, Lubica viszonylagos vagy abszolút klasszis. 15.000 ember volt a nézőtéren. Lubicát a 650 méteres befutóban az ötéves Turysta (ap. Bellini), a lengyelek olasz tenyésztésű lova erősen támadta, Lubica azonban újított és küzdelem után egy hosszal győzött. A 2800 métert 2:58.4 mp alatt futotta! Közép-Európa legjobb ideje volt, hiszen Star Light 1931-ben a St. Legert 2:59 alatt nyerte. (Hazai pályán 1990-ben a St. Legerben Dancing Candle 2:58.9-et futott.) Ez a csodálatos kanca nemzetközi klasszis. A verseny egyik szemtanúja szerint Lubica szinte unatkozva veri ellenfeleit.

A versenyzés, az utazás nem viselte meg. A Magyar St. Legerben „Lubica végig vezetve hazasétált.” Az egyenesben fogni kellett, nehogy világgá menjen. Sajnos, a verseny után lesántult, inai fölmondták a szolgálatot. Ez a nagyszerű kanca befejezte pályafutását. Tulajdonosa még reménykedett, de a következő év tavaszán már ménesben találjuk. Mai napig Lubica teljesítménye az alapja a hendikeppelésnek. Az azóta született évjáratokat hozzá hasonlítják. (1945-ig Kincsem volt a mérce. Mivel a magyar lóállomány teljesen elpusztult, megszűnt a folytonosság, ezért kellett egy új teljesítményt alapul venni.)
 
 

Első partnere Róbert Endre lett. Ebből a frigyből született Rubint, amely 1954-ben Derbyt nyert. Ritkán fordul elő – még nemzetközi viszonylatban is -, hogy két Derby-nyerő párosításából Derby-nyerő születik. Az még kevésbé, hogy mindhárom – szülők és csikójuk – egy trénernél (Kertész Sándor) álljon. Lubica ménesi eredményei csalódást okoztak. Öt évig meddő maradt (nagy versenykancáknál előforduló probléma). 1957-ben ellette Hubát (apja Hasan), amely 1960-ban két másik Hasan ivadék mögött harmadik volt a Derbyben. Hubát 1961-ben kiirtották. Lubica a következő évben ismét meddő. 1959-ben ellette Lady Falernot (apja Falerno), majd Sagrado után Lucienne-t. Ezután többször fedeztették Roppanttal, de üres maradt. 1963 februárjában, 17 éves korában elpusztult.

Összesen négy csikója született. Máig rejtély, hogy Derby-nyerő fiát, Rubintot miért cserélték el egy csehszlovák telivérre, amely nálunk csak a félvértenyésztést szolgálta. Állítólag gyenge lábakon állt Rubint, ezért itthon nem akarták felállítani. Derbyt is csak egy nagyon gyenge évjáratban tudott nyerni. Apja, Róbert Endre ereje teljében volt. Időnként még ezt is föl szokták hozni. De hát Rubint csak fele részben volt Róbert Endre, másik felét a nemzetközi klasszis Lubica adta. Rubintot akkor cserélték el, amikor már nyilvánvaló volt, hogy Lubicának vemhesülési problémái vannak. Két kiemelkedő szülő gyenge lábú utóda nem biztos, hogy örökíti testi hibáját, s amúgy is fedezőmén hiányban szenvedett az ország. Szakemberek szerint a lábproblémák többnyire öröklődnek.

Lubica méltót adott leányában, Lady Falernoban. Kétéves Kancák Nagydíját, 1962-ben Nemzeti Díjat nyert. A szerencsétlen sorsú Lady Falerno közvetlenül ménesbe szállítás után elpusztult. Húga, Lucienne 1966-ban Kimúlt. Első, Pink Pearlt utáni csikóját elvetélte. Lubica értékes vérét egyetlen telivér sem képviseli Magyarországon. Rubint tenyészeredményeiről e sorok írója nem tud adatokat közölni, mert abból az időből nincs csehszlovák versenyeredménye sem méneskönyve. Rostás Margó (Megjelent a Magyar Turf 1997. 16. számában – június 15.)

Я просто хочу "Звук скайпа скачать"обсудить с вами "Скачать видео на айпад"все это.

Однако для Кореи Джим оказался "Скачать песни полины гагариной и ирины дубцовой кому зачем"самого подходящего возраста.

Вам незачем думать "Скачать песню ранеток лера ранетка"об этом наоборот, я ваш "Скачать на телефон терминатор игру"должник, но сейчас нам нельзя терять ни "Скачать абоут флэш плеер"минуты.

Бессильный бороться с "Скачать песни rihanna umbrella"этим абсурдом, Смит вышел из комнаты, "Грустную музыка скачать"чтобы уложить свои вещи.

В суровых "Скачать hip hop hip hop ejay 4"взглядах зрителей не видно сострадания "Oklick 780l windows 7 драйвер"одно нетерпение.

Сказать по правде, нет, признала Шерил.

 
Facebook