Egy hihetetlen lófajta - a hucul

Mai cikkemben szeretnék egy olyan dologról írni, amit már régen olvashattatok tőlem: egy újabb lófajta, mégpedig a  hucul kisló. Ez a fajta nagyon különleges számomra, elárulom, miért: mert nekem is van egy ilyen imádnivaló lovam, (bár ő nem teljesen tisztavérű).
 

 
Fotó: www.lovasok.hu/Unger Lívia 
 
Származásukat tekintve a huculok „mindenes” kistestű lovak (alkalmasak lovaglásra, illetve kocsihúzásra egyaránt), melyeket a Kárpátok pónijának is tekintenek, tehát valójában őshonosnak  a Kárpát-medencében

A hucul pónik többségben nyugodtak, így kiválóak lehetnek kezdő lovasok lovagoltatására, vagy akár kisgyermek mellé. Tudomásom szerint (főleg Ausztriában) használják  terápiás célra is. Színük pej, fekete, fakó és egérfakó általában, magasságuk kb. 131-145 cm-re tehető. Fejük nagy, de nem aránytalan. Testalkatuk zömök, amit széles hátuk, illetve szügyük is alátámaszt. Végtagjaik rövidek, de izmosak.
 
A hucult főleg a hegyvidékeken értékelték nagyra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az Ukrajna nyugati részén, a mai Kárpátaljai, Ivano-frankivszk és Csernyivci területen, az Ukrán-Kárpátokban elhelyezkedő Huculvidéken (vagy más néven Huculföldön) éltek. Tökéletesen alkalmazkodtak a zord időjáráshoz, a szegényes táplálékhoz, amit a hegyek tudtak biztosítani. Függetlenül viszont a természet adta időnkénti rossz időjárástól, munkakészsége és kedve nem lankad, és a rögös hegyi utakon is biztos a lépte. 
 
 
Fotó: www.anp.hu 
 

Tenyésztése napjainkban is folyik. Az Aggteleki Nemzeti Parkban 200 hucul kisló legelészik jelenleg, de Magyarországon kívül még Románia, Bukovina területén is tenyésztik őket. A hatékonyságnak köszönhetően eme csodás kislovak világszintű száma mára meghaladja az 1000-et is. Közülük a legtöbb Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Csehországban és Ukrajnában található.
 
Tenyésztésével kapcsolatban megemlítendő, hogy Romániában 1856-ban Radócon alakult meg az első méntelep (Az alapítómének Goral, Hroby, Ouşor, Pietrousu és Prislop). Az alapítómének számos vérvonalat hoztak létre, és a lovakat elővigyázattal tenyésztették, hogy megőrizzék a tisztaságot. 1922-ben harminchárom lovat küldtek Csehszlovákiába, hogy létrehozzanak egy ménest, mely a Gurgul vonal lehetne.

A második világháború alatt rendkívül megcsappant a hucul lovak száma, emiatt csupán csak 300 hucul ló maradt az országban. Az 1970-es évek elején a tenyésztők létrehoztak egy szervezetet (név szerint a Hucul Klubot), melynek célja a lovak kipusztulásának megakadályozása. 1982-ben pedig létrehoztak egy ménestörzskönyvet, melyben ötven tisztavérű állatot, és a régióban található egyedszám növelésének célját írták le.  Tenyésztését nemzetközi szinten 1992 óta a Hucul International Federation hangolja össze.

Remélem most sem okoztam nektek csalódást. 2 hét múlva ismét találkozunk, addig is: Szeressétek a lovakat!
 
Facebook