Interjú Könyves-Tóth Eszterrel

Mai cikkemben Könyves-Tóth Eszter lovasoktató, illetve voltizs edzővel készített interjúmat olvashatjátok a lovastornáról, pontosabban Eszter munkásságáról. Egy érdekes beszélgetést következik most, és remélem számotokra is annak fog bizonyulni.

 
 
 
 
 
SZE: Eszter, kérlek, mesélj magadról a Racing Portal olvasóinak!
K-TE: 1989 szeptemberében születtem.  Egész életemben sportoltam (ebből adódóan a Testnevelési Egyetemen végeztem testnevelő-edző szakon). Négyéves koromtól kilenc éven keresztül ritmikus gimnasztikáztam sportszerűen.  Lovagolni 13 évesen kezdtem Ráckevén, ahol ajánlották, hogy érdemes lenne lovastornáznom, így kerültem a nemzeti lovardába, ahol négy évig űztem ezt a sportot, majd visszajártam az edzőmhöz besegíteni az edzéseken.

SZE: Miért kezdtél el foglalkozni lovakkal? Volt szülői ráhatás, esetleg baráti társaságodban volt valaki, aki kötődött a lovakhoz?
K-TE: Mindig is nagyon szerettem az állatokat, de se a családban, se a barátok között nem akadt „lovas”. Apukám Ráckevén dolgozott egy cégnél, amihez tartozott egy lovarda is. Ott próbáltam ki először a lovaglást és szerettem bele ebbe a csodálatos sportba.   

SZE: Anno, mikor elkezdtél voltizsolni, kicsit sem izgultál, féltél?
K-TE: Akkoriban egyáltalán nem féltem az ilyenektől, kimondottan szerettem a veszélyes dolgokat. Volt egy időszakom, amikor kaszkadőr akartam lenni. Utólag belegondolva sokkal inkább voltam vakmerő, mint bátor. 

SZE: Mióta foglalkozol komolyabban lovakkal?
K-TE: Komolyabban 2009-ben kezdtem el foglalkozni a lovaglással, lovastornával. Először lovasoktatóként dolgoztam a Berri Lovardában, majd 2010 nyarán Kaliforniában, egy gyerektáborban oktattam lovastornát, onnan jött az ötlet, hogy itthon folytatom tovább. 2011 januárjától pedig elindítottam a saját lovastorna csapatomat.  
 
 
 
 

SZE: Volt valaki, aki inspirált, hogy folytasd a lovaglást? Valaki, akire példaképként tekintettél, motivált előre, tetszett a munkássága, és szerettél volna hasonló célokat elérni, mint az a valaki? Ha igen, ki volt az? 
K-TE: Konkrét embert nem tudok megnevezni, viszont nagyon sok lovastorna videót néztem régebben is, és most is. Igyekszem nyomon követni a nemzetközi eseményeket. Egy-egy jó kűr, akár egyéni, akár csapat nagyon magával tud ragadni, valahogy mindig plusz motivációt ad. Az osztrák versenyzők stílusát szeretem, ők a világ elitjébe tartoznak. Jó lenne egy nap eljutni olyan szintre, mint ők. (Szurkolunk, hogy sikerüljön!)

SZE: Lovastorna mellett ugratsz, vagy díjlovagolsz is? Melyiket, és miért helyezed előtérbe?
K-TE: A voltizs lovak kiképzésének és formában tartásának alapvető eleme az idomító lovaglás. Erre mindenképp nagy hangsúlyt kell fektetni. Ugratni nagyon szeretek, de mivel a lovastorna nagyon igénybe veszi a lovak lábát, nem célszerű emellett komolyabb ugrómunkára fogni őket. Viszont változatossá teszi az edzésprogramot, és a ló izomzatát is jól fejleszti. (Az én nemzetközi voltizslovam heti 6 napot dolgozik, ebből heti két nap megy voltizsban, egyet ugrik, a többi nap pedig az idomító lovaglásé.)

SZE: Mióta foglalkozol oktatással? Miért kezdtél bele egyáltalán? Szeretted volna tudásodat
továbbadni?
K-TE: Lovasoktatással 7 éve, lovastorna oktatásával pedig 6 éve foglalkozom. Már kiskoromban is mindig edzéseket tartottam a húgomnak meg az unokatestvéreknek. Foglalkoztatott a gondolat, hogy mit hogyan csinálok majd, ha én leszek az edző, mindig is akartam saját csapatot. Régebben persze mindezt a ritmikus gimnasztikában képzeltem el, de végül lovastorna lett belőle.  

SZE: Hogy érzed, valamiféle ”küldetés” számodra az, hogy gyereket taníts, közelebb hozd őket a lovakhoz?
K-TE: Úgy érzem, hogy ez az, amihez értek és amit szeretek is csinálni. Ráadásul úgy, hogy a 2 legjobb dolgot: a lovazást és a tornát egyszerre csinálhatom. 

SZE: Milyen érzéssel tölt el az, ha a szemed láttára fejlődik valaki, magasabb szintre lép, vagy hasonló? Egyértelműen büszke vagy rá, de emellett magadra is?
K-TE: Egyértelműen büszke vagyok mindenkire, aki a kezem alatt fejlődik, akár hobbilovas, akár versenyzik. A fő motivációt nekem a versenysport adja, ez kicsit kárpótol is amiatt, hogy én már nem versenyzek. Tanítványaim sikereit mindig úgy élem meg, úgy küzdök értük, mintha az enyém lenne. 

SZE: Vannak komolyabb terveid a lovastornával kapcsolatban? Akár magadról, akár az egyesületről van szó?
K-TE: Lovastornával mindenképpen komoly terveim vannak. Versenyzőim száma szépen növekszik, illetve egyre magasabb kategóriákban indulnak, remélem egyre több nemzetközi versenyzőm lesz. Kitűzött célom, hogy kijussunk a jövő évi junior világbajnokságra.

SZE: Melyik az a 3 eredményed, amire a legbüszkébb vagy?
K-TE: 
1. Az idei évben Görgey Zsófia nevű versenyzőm kijutott a Junior Európa Bajnokságra.
2. Az első nemzetközi lovastorna versenyünkön szintén Görgey Zsófia tanítványom Harry Potter lovammal első helyen végeztek.
3. A tavalyi lovastorna országos bajnokságon 7 kategóriában indultunk, ebből ötször nyertünk, és a másik két kategóriában is dobogós helyezést szereztünk.
 
 
 

 
SZE: Végezetül: van valami jó tanács, amit szívesen megosztanál velünk? Valami, amit kezdőknek is mondanál? Amolyan motiváció jellegű? 
K-TE: DREAM BIG. WORK HARD. (Nagyot álmodni. Keményen dolgozni.)
  
Remélem, hogy számotokra is tartalmas volt ez az interjú, és remélem ezen a héten sem okoztam csalódást. Két hét múlva egy különleges, személyes jellegű cikkel jelentkezem, addig is: Szeressétek a lovakat!
 
A képek forrása: Schád Péter
 
Facebook